Briwat
Briwat
-
Keukens Marokkaanse keuken
-
Basis Deeg / beslag
-
Voor De kleine trek
Wat is briwat?
Briwat (de uitspraak ligt ergens tussen rechttoe rechtaan ‘brie-wat’ en ‘brey-wet’ in) is een deegpakketje gemaakt van flinterdun warka-deeg, gevuld met een zoete of hartige vulling en gefrituurd tot een knapperig hapje. Er bestaan verschillende varianten; de bekendste is een driehoekig deegflapje met daarin geroosterde amandel of walnoten, suiker, kaneel en oranjebloesemwater, gefrituurd en gedrenkt in honing. Dat gezegd hebbende kan briwat net zo goed een hartige vulling hebben en de vorm van een loempiaatje. Briwat vindt zijn oorsprong in Noord-Afrika. De naam zou in het Arabisch letterlijk ‘enveloppe’ betekenen.
Warka-deeg, ook wel gespeld als ouarka en in andere landen ook brik (in Tunesië) of dioul (in Alergije) genaamd, is typisch voor de regio. Het is bijzonder tijdrovend om te maken (je vindt hier een beschrijving). Het deeg wordt ook gebruikt voor Marokkaanse bastilla. Vroeger maakte men in elk huishouden zijn eigen warka-deeg, tegenwoordig koop je het kant en klaar. Buiten Marokko wordt vaak filodeeg gebruikt als alternatief; in Nederland ook wel bladerdeeg. Fijnproevers kiezen uiteraard liever voor authentieke, ambachtelijk gemaakte vellen warka-deeg: deze tillen de briwat uit boven het alledaagse bladerdeeghapje en maken het gerecht ongekend knapperig
Hoewel de zoete notenvulling verreweg favoriet is, zijn er ook hartige vullingen mogelijk, waaronder:
- gerafelde kip met gebakken ui en koriander
- kaas, ei en peterselie
- gehakt of stukjes rundvlees
- garnalen en vermicelli
Wist je dat ...
Marokkaans gebak wordt in het land zelf meestal per gewicht gekocht. De prijs varieert per stad, per winkel en per soort, en varieert ergens tussen de €2 per kg (voor chebakia, bijvoorbeeld) tot wel €12 per kg voor de duurste soorten gebak, vaak die met noten.
Bereiding
De noten (meestal blanke amandelen of walnoten) worden even geroosterd of in wat olie gebakken om hun smaak en geur wakker te schudden. De noten worden fijngehakt en gemengd met gesmolten boter, suiker, kaneel en oranjebloesemwater. Hoopjes notenvulling worden in lange repen warka-deeg tot driehoekjes gevouwen of tot ‘loempiaatjes’ gerold en in hete olie goudbruin en heel knapperig gefrituurd. De gebakken briwats worden in opgewarmde honing gedoopt en koud geserveerd, eventueel met wat sesamzaad eroverheen. Hartige briwats worden meestal warm geserveerd.
How to eat
Leg vast servetten klaar want deze snack eet je met je vingers.
Erbij
Zoals alles in Marokko smaakt ook briwat heerlijk bij een glaasje thee.
Probeer ook eens
Qua smaak lijkt zoete briwat wel op die van Turkse of Griekse baklava. Qua concept doet de hartige variant denken aan Indiase samosa of zelfs cha gio, Vietnamese loempiaatjes.