Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Samosa

Samosa
Samosa-2

Samosa

De Indiase snack samosa is een hartig, knapperig deegpakketje, meestal gevuld met groenten – aardappel, ui en erwt – en specerijen. Een samosa is het lekkerst wanneer de vulling een variatie aan texturen en smaken in zich heeft: zacht, knapperig, zoetig én hartig.

Wat is samosa?

De Indiase snack samosa is een hartig, knapperig deegpakketje, meestal gevuld met groenten zoals aardappel, ui en erwt. Een samosa is het lekkerst wanneer de vulling een variatie aan texturen en smaken in zich heeft: zacht, knapperig, zoetig én hartig. Soms zit er ook paneer (verse kaas) in. Specerijen als garam masala, gember en een beetje chilipeper zijn onmisbaar. Er bestaan ook samosa’s met een zoete vulling, bijvoorbeeld van gedroogd fruit.

In India is geen familiebijeenkomst compleet zonder samosa’s. Ook breekt men tijdens de ramadan graag het dagelijkse vasten met een samosa of een pakora.

De samosa is van oorsprong helemaal niet afkomstig uit India, maar werd eeuwen geleden door handelsreizigers als draagbare snack via Egypte en Libië naar Centraal-Azië en India meegebracht. De deegpakketjes konden ’s avonds tijdens het rusten worden gemaakt en boven het kampvuur gebakken, waarna ze mee gingen in de zadeltas voor onderweg.

De naam samosa komt van het Perzische woord sanbosag. Tegenwoordig zijn er talloze landen, van Noord-Afrika tot West-China, die hun eigen versie van het knapperige gevulde deeghapje hebben. De samosa is hiervan het bekendst.

Ook in India zelf is niet elke samosa hetzelfde. De vulling, de specerijenmix en de bijgerechtjes hangen allemaal af van lokale ingrediënten en gewoonten. In Mumbai serveert men samosaburgers, samosa paav genoemd, als streetfood terwijl men in Punjab er graag channa (kikkererwtencurry) bij serveert. In het noorden wordt het deeg vaker gevuld met gehakt, terwijl men in het zuiden van vegetarisch en pittig houdt. Zelfs de manier van dichtvouwen van het deeg kan per regio verschillen.

Wist je dat...

Hoewel er van alles in een samosa gestopt kan worden, zijn de meeste versies in India vegetarisch. Dit is ook wel begrijpelijk, want zo’n dertig procent van India eet vleesvrij. Zit er wel vlees in, dan is dit vaak lamsgehakt, al dan niet gemengd met aardappel.

Bereiding van samosa

Een deeg van tarwemeel, olie, water en zout wordt gekneed en mag rusten. Voor een klassieke vulling worden aardappels gekookt, gestampt en vermengd met kleine blokjes geroerbakte ui, wortel en soms ook kool. Daarnaast zijn paneer en geblancheerde erwtjes vaak geziene gasten in de vulling, die vervolgens op smaak wordt gebracht met garam masala, gember en chilipeper.

Het deeg wordt uitgerold en tot velletjes gesneden, soms groot, soms klein. De deegvelletjes worden netjes opgevouwen – er zijn vele technieken, en iedere chef vindt de zijne de beste – gevuld en vervolgens gefrituurd. Samosa’s kunnen in de oven worden gebakken voor een slankere versie, maar er gaat niets boven een knapperig, iets vettig, kruimelig deegjasje.

How to eat

Eenhaps-samosa’s zijn perfect als snack, terwijl grotere varianten ook wel als lichte lunch (tiffin) worden geserveerd. Samosa’s smaken heerlijk wanneer je ze doopt in een chutney naar keuze en uit het vuistje eet. Het liefst on the go, daar zijn ze voor bedoeld tenslotte.

Probeer ook eens

In Japan eet men iets heel anders on the go, namelijk onigiri, rijstballetjes of -driehoekjes. Vietnamese cha gio oftewel loempiaatjes zijn in essentie ook gevulde en gefrituurde deeghapjes.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Samosa bij jou in de buurt?

Voer je postcode in