Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Mezze

Mezze

Mezze

Een Griekse mezze is een borrelhapje, dat wordt gegeten bij een glaasje wijn, ouzo of raki. Vaak wordt een selectie besteld en gedeeld met tafelgenoten. Een mezze kan ook als voorgerecht op tafel verschijnen. Bekende mezedes zijn dolmades, olijven, keftedes en taramasalata.

Wat is mezze?

Een mezze (Griekse spelling μεζέ, spreek uit: ‘meh-ZEH’) is een Griekse borrelhap, waarbij mezze het enkelvoud is, één hapje dus, en mezedes het meervoud. Mezze betekent dan ook letterlijk ‘hapje’. De Grieken houden wel van een glaasje – wijn, ouzo of raki om precies te zijn – maar eten wel altijd iets wanneer ze drinken. Zie daar de belangrijke rol van de mezedes.

Een drankje drink je meestal niet alleen, en het eten van mezedes is dan ook een sociale aangelegenheid. Buren, vrienden of familie komen bij elkaar voor een kletspraatje, er gaat een lekkere fles open en daar wordt dan een selectie aan mezze bij besteld. Drank en eten worden langzaam samen soldaat gemaakt.

Buiten Griekenland worden mezedes wel als schotel besteld, waarbij allerlei gerechtjes met verschillende smaken en texturen al voor je zijn uitgezocht. Er zijn ook Griekse restaurants waar je je mezze zelf uitzoekt, direct van de kaart of van een buffettafel. Individuele mezze worden tevens als voorgerecht geserveerd.

Mezze bestaan in ontzettend veel gedaanten. Ze kunnen koud zijn of warm, vegetarisch, van vlees of vis gemaakt, eenvoudig (blokjes feta) of ware staaltjes kookkunst (niertjes gebakken in rode wijn). Enkele typische hapjes op het mezze-menu zijn kalamataolijven, dolmades (gevulde wijnbladeren), auberginedip, taramasalata (viskuitdip) en pita (broodjes). Aangezien Griekenland omgeven is door de zee, mag vis niet ontbreken. Wat dacht je van gegrilde sardientjes, inktvisringen of gamba’s? Ook kleine vleesgerechtjes zijn geliefd, waaronder keftedakia (kleine gehaktballetjes) en allerlei spiesjes van de grill.

Wist je dat...

Griekse mezze zijn niet uniek. Er zijn vele landen waar men op zijn minst af en toe het avondeten laat staan en in plaats daarvan knabbelt aan een buffet van kleine hapjes, bij voorkeur in het bijzijn van vrienden, familie en buren. Turkije, Libanon en Syrië kennen allemaal hun eigen variant van de mezze-avond. De Spanjaarden noemen het tapas.

Bereiding van mezze

Net als bij de Indonesische rijsttafel zit het geheim van een goede verzameling mezze in de voorbereiding. Ook de keuze van gerechtjes is belangrijk; een samenspel van verschillende smaken, texturen en temperaturen is gewenst. Daarna hoeft het allemaal alleen nog maar op tafel gezet te worden.

How to eat

Liefst eet je je mezedes langzaam, langzaam, al pratend en lachend met je vrienden om je heen. Liefst buiten natuurlijk, terwijl je luistert naar het ruisen van de golven en kijkt naar de zonsondergang. Bij gebrek aan eersterangs strandzitplaats is een balkonnetje, een postzegeltuin of een dakterras ook al genoeg om je in zonnig Griekse sferen te wanen. Het eten van mezze is een informele aangelegenheid, dus je mag best met je vingers eten.

Probeer ook eens

Het ligt niet om de hoek, maar toch heeft de Spaanse tapa heel wat weg van zijn Griekse broertje de mezze. Hoewel de smaken verschillen, vind je bij beide verzamelgerechten zaken als gehaktballetjes, inktvisringen en sardines terug.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Mezze bij jou in de buurt?

Voer je postcode in