Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Rijsttafel

Rijsttafel
Rijsttafel

Rijsttafel

De Indische rijsttafel is geen gerecht, maar een tafel vol gerechten die liefst zo gevarieerd mogelijk zijn met vlees, vis en groenten, zodat iedereen wel iets kan vinden wat hij of zij lekker vindt.

Wat is een rijsttafel?

De Indische rijsttafel is geen gerecht, maar een tafel vol gerechten. De auteur en televisiekok Lonny Gerungan, geboren in Indonesië, beschrijft het als een “combinatie van exotische gerechten die gezamenlijk worden opgediend”. De rijsttafel is liefst zo gevarieerd mogelijk, zodat iedereen wel iets kan vinden wat hij of zij lekker vindt.

De rijsttafel werd voor het eerst in Europa gespot op de wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs en verscheen vijftien jaar later opnieuw, dit keer in Den Haag tijdens de Tentoonstelling van Kookkunst. De rijsttafel was dus al voor de Tweede Wereldoorlog een begrip in Nederland.

Niemand weet het meer zeker, maar de rijsttafel zou zijn oorsprong wel eens hebben kunnen vinden in de selamatans van het oude Indië – feestmaaltijden die werden georganiseerd ter ere van geboorten, huwelijken en ook wel begrafenissen. Het zou ook kunnen dat het gerecht nou juist is ontstaan vanuit de welbekende Indonesische gastvrijheid, waarbij gasten werden verwelkomt met royale maaltijden (hoe belangrijker de gast, hoe meer gerechten er op tafel verschenen) waarbij alles tegelijk op tafel werd gezet.

East vs. West

In het huidige Indonesië bestaat, net als in het oude Indië, de gewoonte om alle gerechten tegelijk op tafel te zetten. Dat de hoofdgerechten hierbij afkoelen, is niet zo belangrijk; de rijke smaken van de vaak pittige, kruidige gerechten komen zelfs beter tot hun recht wanneer de gerechten lauw zijn. Alleen de rijst wordt warm opgeschept. In Nederland vinden we dat maar niets: ‘warm eten’ hoort warm te zijn. In Indische restaurants in Nederland worden de onderdelen van een rijsttafel dan ook op warmhoudplaatjes of rechauds gezet.

Wist je dat...

Een echte rijsttafel bestaat uit minstens vijftien gerechten, de rijst meegerekend. Het totale aantal hoort oneven te zijn, zo zegt het lokale bijgeloof, anders halen de gastheer en -vrouw zich ongeluk op de hals. Als er een even aantal gerechten op tafel staan, dan proef je dat meteen: de gerechten smaken lang niet zo lekker.

Bereiding van een rijsttafel

Net als bij de eenpersoonsvariant van de rijsttafel, nasi rames, vereist ook bij de rijsttafel de voorbereiding het meeste werk – daarna hoeft het allemaal alleen nog maar op tafel gezet te worden. Een goede rijsttafel heeft een breed scala aan verschillende gerechten en ingrediënten. Liefst kan men kiezen uit enkele vlees-, vis, kip- (soms ook eenden-) en groentegerechten, plus verschillende soorten sambal, tempé goreng, emping, atjar tjampoer en seroendeng. Op de (rijst)tafel verschijnen vaak ook desserts, zoals fruitsalade of pisang goreng.

How to eat

Alles wordt op tafel gezet; de rijst wordt als laatste opgediend. Iedere gast krijgt een schep dampende rijst op het (meestal diepe) bord. Daarna kiest iedereen uit de keur aan gerechten enkele favorieten en schept ze rond de rijst. Hoewel de tafel meestal met bestek – lepel en vork – gedekt, maar desalniettemin mogen de gerechten met de (rechter)hand gegeten worden.

Erbij

De rijsttafel is het meest complete maal uit de Indische keuken, iets erbij serveren is dus niet nodig.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Rijsttafel bij jou in de buurt?

Voer je postcode in