Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Nasi rames

Nasi rames
Nasi rames

Nasi rames

Nasi rames is een Indonesisch verzamelgerecht dat gemengde (rames) rijst (nasi) betekent en bestaat uit witte rijst of nasi goreng, stokjes saté, soms ook een kippenbout, plus een gekookt of gebakken ei en een groentegerecht zoals komkommer of sajoer lodeh.

Wat is nasi rames?

Nasi rames (spreek uit: ‘na-SIE RA-mes’; ook nasi campur genoemd) is een Indonesisch gerecht dat gemengde (rames) rijst (nasi) betekent. Het is een verzamelgerecht bestaande uit witte rijst of nasi goreng, stokjes saté, soms ook een kippenbout, plus een gekookt of gebakken ei en een groentegerecht zoals komkommer of sajoer lodeh. Kroepoek en sambal zijn een gegeven.

In tegenstelling tot de buffetachtige stijl van de rijsttafel en nasi toempeng (een puntige kegel van gele rijst omgeven door kleine gerechten, bedoeld voor een groep eters) is nasi rames een eenpersoonsgerecht. Alle onderdelen worden dan ook samen op een bord geserveerd.

In Indonesië is nasi rames voor veel mensen een doordeweeks maal. Er zijn speciale eetstalletjes en restaurants, de zogenaamde warungs nasi rames, waar men een keur aan lekkere gerechten rondom een flinke schep rijst serveert. Sommige warungs maken de blits met een keuze uit wel tachtig gerechten! Je wijst aan wat je wilt; soms mag je het zelf opscheppen. Het is niet de bedoeling dat je een tweede of derde keer teruggaat en opnieuw opschept. Nasi rames is een eenbordsgerecht, geen all you can eat-buffet.

In Nederland kun je bij de (afhaal)chinees meestal ook je eigen nasi rames samenstellen. De keuze meestal iets beperkter dan in Indonesië. Groot of klein? Met witte rijst, nasi goreng of lontong? Kip-kerrie of daging rendang erbij? Het kan allemaal.

Wist je dat...

Op Bali is nasi rames een populair gerecht, zowel onder de locals als de toeristen. Er is zelfs een speciale Balinese versie, nasi campur bali. Typisch voor deze versie zijn visgerechtjes, groentecurry en het gebruik van basa genep oftewel boemboe bali, een boemboe gemaakt met knoflook, gember, chilipepers, trassi en kemirinoten.

Bereiding van nasi rames

Essentieel voor een goede nasi rames is de kwaliteit van alle individuele onderdelen. De losse gerechten worden eerst klaargemaakt. Tegen de tijd dat de nasi rames wordt bereid, heeft de chef al het zware werk dus al gedaan.

Een traditionele nasi rames draait, letterlijk, om de witte rijst of nasi poetih, de basis van de Indonesische keuken. Vaak is dit een mengsel van gelijke delen Surinaamse en pandanrijst. Deze wordt voor het beste resultaat acht minuten zonder en dan nog twintig minuten met deksel gekookt, of een halfuur gestoomd. Daarna mag de rijst nog tien minuten uitdampen. In Indonesië wordt de rijst warm opgediend; de gerechten eromheen mogen ook lauw zijn.

Afhankelijk van de voorkeuren van de chef, of de klant, wordt een nasi rames als volgt samengesteld:
RIJST – de witte rijst (of eventueel nasi goreng of lontong) komt in het midden van het bord.
VLEES – stokjes varkens- of kipsaté zijn vaste prik; daarnaast wordt soms nog een vleesgerecht toegevoegd, bijvoorbeeld babi ketjap
GROENTEN – atjar tjampoer, sajoer lodeh, tempé of bijvoorbeeld taugé
ERBIJ – mogelijke toppings zijn seroendeng, kroepoek, gebakken uitjes, een ei, sambal

Probeer ook eens

Ben je met een groep, bestel dan ook eens een gezamenlijke rijsttafel in plaats van individuele porties nasi rames; zo kun je van nog meer verschillende gerechten genieten.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Nasi rames bij jou in de buurt?

Voer je postcode in