Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Kroepoek

Kroepoek
Kroepoek

Kroepoek

Kroepoek is een knapperig soort chips die als snack of bijgerecht bij Indisch eten wordt geserveerd. Kroepoek wordt gemaakt van een zetmeel – meestal tapiocameel – en smaakmakers. De bekendste soort kroepoek is kroepoek oedang, garnalenkroepoek.

Wat is kroepoek?

Kroepoek (krupuk of kerupuk) is een knapperig soort chips die als snack of bijgerecht bij Indisch eten wordt geserveerd. Kroepoek wordt gemaakt van een zetmeel – meestal tapiocameel – en smaakmakers. De bekendste soort kroepoek is kroepoek oedang, garnalenkroepoek.

Kroepoek is een algemene naam voor crackers die gemaakt zijn van een deeg op basis van zetmeel (tapioca, maar ook tarwe of rijst), dat gestoomd, gedroogd en gefrituurd wordt. Naast garnalenkroepoek zijn er nog talloze andere soorten, vaak gemaakt met zetmeel en vis, maar soms ook met rijst, fruit, noten of groenten. Een paar voorbeelden zijn:

  • krupuk melarat: de populairste soort kroepoek in Indonesië, met roze, gele en witte chipjes
  • krupuk ikan: kroepoek van vis, vaak gemaakt van wahoo, een zoutwatervis
  • krupuk blek of putih: cassavekroepoek
  • krupuk mie: een gelige cracker gemaakt van een gefrituurd nestje mie

Wist je dat...

De verkoop van kroepoek in Aziatische landen is het allerhoogst tijdens het regenseizoen, al weet niemand zeker waarom. Misschien vindt men het gewoon lekker om iets knapperigs te eten als alles buiten nat en zompig is?

East vs. West

Nederlanders eten kroepoek op specifieke momenten, namelijk in de wachtruimte van de afhaalchinees of bij een Chinees-Indische maaltijd. In Azië is dat even anders. Indonesiërs eten de hele dag door kroepoek, zelfs bij het ontbijt. Het bescheiden chipje is zelfs doorgedrongen in chique Aziatische fusionrestaurants als hip bijgerecht.

Bereiding van kroepoek

Om kroepoek te maken, begin je een dag van tevoren. Of nog een dag eerder, mocht je het deeg liever op traditionele wijze in de Indonesische zon drogen, dan in een (droog)oven. Verse, rauwe garnalen worden samen met knoflook, zout, suiker en vaak ook smaakversterker (glutamaat of ve-tsin bijvoorbeeld) tot een pasta gemalen. Hierdoor wordt tapiocameel gemengd en het wordt gekneed tot een deeg. Het deeg wordt in de gewenste vorm gekneed – worsten voor ronde kroepoekchips, bijvoorbeeld – en gaar gestoomd. Het afgekoelde deeg wordt in dunne plakjes gesneden en mag drogen. De harde minikroepoekjes zijn lang houdbaar en worden vlak voor het serveren bij 190 °C gefrituurd. Ze transformeren in de hete olie van een klein schijfje tot een flink stuk luchtige, knapperige kroepoek.

Goede, homemade kroepoek heeft een fiftyfifty verhouding tussen garnalen en meel. (In kant-en-klare kroepoek zit maar 18% garnaal.) Het wordt op precies op de juiste temperatuur gefrituurd zodat ze tot het juiste formaat uitzetten.

Erbij

In Indonesië doopt men kroepoek wel in soepen en stoofpotjes, en laat ze erin ‘oplossen’ tot ze zompig zijn. Kroepoek is tevens een vast onderdeel van het gerecht gado gado. Het smaakt uiteraard ook heerlijk bij een bord babi pangang of als onderdeel van een rijsttafel.

Probeer ook eens

Tod man pla, Thaise viskoekjes, hebben een heel andere textuur, maar qua smaak komt deze snack aardig overeen met kroepoek. Bovendien zijn ze allebei heerlijk als borrelhap.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Kroepoek bij jou in de buurt?

Voer je postcode in