Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Tod man pla

Tod man pla
Tod man pla

Tod man pla

Tod man pla zijn viskoekjes. Een beslag van fijngemalen vis, rode currypasta, limoenblad en stukjes kousenband wordt tot koekjes gevormd en gefrituurd. De viskoekjes worden in Thailand meestal gegeten als tussendoortje met een frisse komkommerdip.

Wat is tod man pla?

Tod man pla (spreek uit ‘tohd mun plaa’) zijn viskoekjes. Een beslag van fijngemalen vis, rode currypasta, limoenblad en kousenband wordt tot koekjes gevormd en gefrituurd. De viskoekjes worden in Thailand meestal gegeten als tussendoortje met een frisse komkommerdip.

Traditioneel wordt tod man pla gemaakt van een zoetwatervis uit de mesvissenfamilie, in Thailand pla grai genoemd. Deze vis heeft stevig visvlees, wat de elasticiteit van de koekjes ten goede komt. De vis komt uitsluitend in Azië voor, vandaar ook dat het gerecht in westerse restaurants meestal wordt gemaakt met katvis, baars of forel.

Vroeger werden deze verslavende koekjes wel door straatverkopers verkocht vanuit manden die bungelend aan weerszijden van een lange bamboe stok aan de schouder hingen. De viskoekjes werden in bananenblad verkocht. Buiten Bangkok, op het platteland kom je dergelijke straatverkopers nog wel eens tegen. Verder wordt de snack in Thailand zowel in restaurants als op straat verkocht.

Wist je dat...

De Thai maken ook heerlijke hartige koekjes (tod man) van andere ingrediënten, zoals garnalen, varkensvlees of kip. Er bestaat zelfs een veganistische variant bereid met mais- en tarwemeel.

Bereiding van tod man pla

Verse vispasta en rode currypasta worden met een houten lepel of de keukenmachine doorgeroerd tot het dik en plakkerig is; dit kan met de hand wel een halfuur duren. Soms wordt er ei doorheen geroerd. Hele kleine stukjes kousenband en flinterdunne reepjes limoenblad worden er gelijkmatig doorheen geschept. Het beslag wordt verder op smaak gebracht met vissaus en suiker. Hiervan worden koekjes ter grootte van een eetlepel gevormd en gefrituurd in hete olie.

De viskoekjes worden gewoonlijk geserveerd met een komkommerdip gemaakt van plakjes of blokjes knapperige komkommer, zoete chilisaus, gehakte pinda’s, koriander en sjalotjes.

Probeer ook eens

In Vietnam serveert men regelmatig visballetjes in de soep, bijvoorbeeld in banh canh of bun bo hue. Deze balletjes lijken qua smaak en textuur op tod man pla.

Erbij

Met een kom geurige pandanrijst (khao) tover je de koekjes om van een snack of voorgerecht tot een maaltijd.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Tod man pla bij jou in de buurt?

Voer je postcode in