Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Bun bo hue

Bun bo hue
Bun bo hue

Bun bo hue

Bun bo hue is het onbekende broertje van de pho. In deze noedelsoep, oorspronkelijk afkomstig uit de stad Hue, zit naast rijstvermicelli (bun) en ossenstaart (bo) een geurige, smaakvolle bouillon en soms zelfs blokjes gestold varkensbloed.

Wat is bun bo hue?

Bun bo hue (bún bò huế, spreek uit ‘boen boh wee’) is het onbekende broertje van de pho. In deze noedelsoep, die niet voor doetjes is, zit naast rijstvermicelli (bun) en ossenstaart (bo) ook weleens gestold varkensbloed.

De legendarische noedelsoep komt oorspronkelijk uit de stad Hue, in het midden van Vietnam; een stad bekend om zijn verleden als keizerlijke hoofdstad tijdens de Nguyen Dynastie in de negentiende eeuw. De naam bun bo hue betekent dus letterlijk ‘rundvlees-noedelsoep uit Hue’, al zit er vaak maar weinig rundvlees in; slechts tien procent van alle ingrediënten is rund. De naam is inmiddels ingesleten en zal wel altijd zo blijven.

Hoewel het meeste eten uit Vietnam relatief mild van smaak is, staat de stad Hue juist bekend om zijn pittige, complexe gerechten. Bun bo hue is dan ook een van de scherpste gerechten uit de Vietnamese keuken en doet je lippen tintelen.

De soep is legendarisch in Vietnam én onder chefs over de hele wereld. De uitgesproken Amerikaanse TV-chef Anthony Bourdain noemt het zelfs ‘de beste soep van de wereld’. Houd je van pho maar wil je weleens een diepere, onverwacht pittige smaak zonder dat het gerecht aan die typische Vietnamese versheid verliest? Dan is bun bo hue het gerecht voor jou.

Wist je dat...

De meeste Westerse restaurants stoppen helemaal geen gestold bloed in hun bun bo hue. Een geruststelling misschien, al lijkt het ingrediënt angstaanjagender dan het is. Het bloed wordt gekookt met zout tot het stolt en stevig van textuur wordt. Het is aangenaam mild van smaak.

Bereiding van bun bo hue

Stukjes varkens- en rundvlees worden gemarineerd in vissaus, terwijl een sterke bouillon wordt getrokken van ossenstaart en smaakmakers als citroengras, kaneel, kruidnagel, chili- en garnalenpasta. Het gemarineerde vlees wordt gegaard in de geurige bouillon en in plakjes gesneden. Elke kom bun bo hue krijgt een portie rijstvermicellinoedels in bouillon, plakjes varkens- en rundvlees en een stuk ossenstaart. Sommige chefs voegen visballetjes toe. In de hardcore versie vind je ook de beruchte blokjes varkensbloed terug. Erop komt taugé, lente-ui en verse chilipeper, ernaast extra garnalenpasta en partjes limoen.

How to eat

Serveer de noedelsoep in een kom, roer er naar smaak groenten, kruiden en limoensap doorheen en eet met eetstokjes en een soeplepel. Slurpen toegestaan!

Probeer ook eens

Er zijn twee soorten bun bo (noedels met rundvlees) in de Vietnamese keuken. Naast bun bo hue is er een droog noedelgerecht, dat gegeten wordt als een warme salade en bun bo nam bo heet.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Bun bo hue bij jou in de buurt?

Voer je postcode in