Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Banh canh

Banh canh
Banh canh

Banh canh

Banh canh is een Vietnamese soep (canh) met dikke noedels (banh) gemaakt van rijst- of tapiocameel. Banh canh is een veelzijdig gerecht dat met allerlei ingrediënten gemaakt kan worden, zoals met krab (banh canh cua) en ham (banh canh gio heo).

Wat is banh canh?

Banh canh (bánh canh, spreek uit ‘bann kann’) is een vullende Vietnamese soep (canh) met dikke noedels (banh) die gemaakt zijn van rijst- of tapiocameel. Banh canh is een veelzijdig gerecht dat met allerlei ingrediënten gemaakt kan worden. Bekende versies zijn die met krab (banh canh cua), krab en garnalen (banh canh tom cua) en met ham (banh canh gio heo).

De noedels voor dit gerecht zijn dik, zacht en plakkerig. Ze worden vaak vergeleken met Japanse udonnoedels, al zijn de Japanse noedels in tegenstelling tot de Vietnamese van tarwemeel gemaakt. De soep is dikker dan de meeste andere Vietnamese noedelsoepen – denk pho of bun bo hue. De vloeistof in banh canh lijkt meer op een jus of saus dan een soep.

Banh canh wordt in Vietnam de hele dag door gegeten, voor ontbijt, lunch of avondmaaltijd.

Bereiding

De noedels voor banh canh worden kant-en-klaar verkocht, maar zijn ook makkelijk zelf te maken. Een deeg gekneed van rijstmeel, tapiocameel, heet water en zout mag eerst rusten en wordt dan uitgerold en in dunne repen gesneden. Banh canh noedels horen relatief dik te zijn, dus repen van een halve centimeter zijn prima.

De basis van de soep is een bouillon getrokken van varkensbotten. Kippenbouillon kan eventueel ook. Maak je banh canh met ham, dan wordt de ham met de botten meegekookt. De bouillon wordt op smaak gebracht met vissaus, suiker en zout. In deze soep worden de noedels gaargekookt, samen met vis, vlees of visballetjes, afhankelijk van waar de kok zin in heeft of wat je in huis hebt. De soep wordt gegarneerd met gehakte lente-ui en Vietnamese munt.

Banh canh wordt vaak opgeleukt met een krabbenklauw; lekker om het vlees uit op te peuzelen en mooi om te zien!

How to eat

Je eet banh canh met eetstokjes en een lepel.

Probeer ook eens

Bun rieu heeft qua ingrediënten wel wat weg van banh canh cua, maar valt qua smaak iets zuurder uit.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Banh canh bij jou in de buurt?

Voer je postcode in