Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Babi pangang

Babi pangang

Babi pangang

Babi pangang betekent letterlijk ‘geroosterd varken’ maar wordt als gerecht in Nederland met name gegeten (of afgehaald) bij Chinees-Indische restaurants. Het bestaat uit gemarineerd en gegrild varkensvlees op atjar tjampoer, met een flinke lading zoetzure ‘speciale’ saus eroverheen. Het wordt geserveerd met witte rijst of nasi.

Wat is babi pangang?

Babi pangang betekent letterlijk ‘geroosterd varken’. Het wordt in Nederland met name gegeten (of afgehaald) bij Chinees-Indische restaurants en bestaat uit gemarineerd en gegrild varkensvlees, geserveerd op een laagje atjar tjampoer met een flinke lading zoetzure ‘speciale’ saus eroverheen. Het wordt geserveerd met witte rijst of nasi.

Het vermoeden is dat babi pangang is ontstaan als een-tweetje tussen Indonesische en Kantonese chefs ten tijde van de Nederlandse overheersing in Nederlands-Indië. Danwel vlak daarna, toen veel Nederlanders terugkeerden uit de kolonie en met verlangen terugdachten aan de Indonesische keuken. Ondernemende Chinese restaurateurs gaven deze gerechten een Nederlands smaakje en serveerden ze voortaan in hun Chinees-Indische restaurants. Het waren de eerste fusiongerechten van ons land.

East vs. West

In Indonesië verwijst babi pangang naar gemarineerde en gegrilde varkensbuik, varkensnek of varkensschouder. Het kan op vele manieren worden klaargemaakt, zolang het vlees maar gegrild wordt. In Nederland is het gerecht echter door de decennia heen langzaam veranderd in het gerecht wat we nu kennen van de afhaalchinees. Het vlees is nog steeds de ster van de show maar wordt lang niet altijd meer gegrild, en de rode saus of ‘speciaalsaus’ die erbij zit, is minstens zo belangrijk geworden.

Wist je dat...

In sommige restaurants wordt het vlees niet gegrild, maar gekookt en daarna kort gefrituurd, waarna het technisch gezien geen babi pangang meer is.

Bereiding van babi pangang

De babi pangang zelf, het varkensvlees dus, wordt liefst een hele dag gemarineerd. De ingrediënten voor de marinade verschillen per kok, maar vaak zit er ui, knoflook, ketjap, limoen, sambal, gember, Chinees vijfkruidenpoeder, rijstwijn en ook wel hoisinsaus in. Het vlees wordt na het marineren gegrild in een grillpan of de oven, tot het vlees gaar en de randjes knapperig zijn.

De ‘speciaalsaus’ of rode saus die zo typisch is voor de Hollandse babi pangang, wordt gemaakt door tomatenpuree, sambal, ketjap, suiker, gember, knoflook en rijstazijn te laten pruttelen. Voor een meer gevulde, extra zoete saus kiezen sommige chefs ook voor ingrediënten als gepureerde stemgember, sinaasappel, citroen en/of ananas. Daarna wordt er geproefd en worden de elementen zout, zoet (ketjap), zuur (azijn) en heet (sambal) voorzichtig bijgesteld totdat de smaak helemaal je van het is.

Het vlees wordt geserveerd op een laagje atjar tjampoer, oftewel ingelegde kool en wortel, met een flinke hoeveelheid saus eroverheen. Dat dit dekentje van speciaalsaus weer afdoet aan de zorgvuldig opgebouwde knapperigheid van het vlees, lijkt ons Hollanders niet te deren.

How to eat

Je eet babi pangang met witte rijst of nasi.

Probeer ook eens

Cha sieuw is de Chinees-Kantonese versie van gegrild varkensvlees.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Babi pangang bij jou in de buurt?

Voer je postcode in