Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Cha sieuw

Cha sieuw
Cha sieuw

Cha sieuw

Het Chinese gerecht cha sieuw (ook wel cha(r) siu of cha shao) is gemarineerd, geroosterd varkensvlees en vindt zijn oorsprong in de Kantonese keuken. Cha sieuw betekent letterlijk ‘vork geroosterd’ hetgeen verwijst naar de methode waarop het vlees wordt bereid: lange repen vlees worden op een vork geprikt en, inderdaad, geroosterd.

Wat is cha sieuw?

Het Chinese gerecht cha sieuw (spreek uit: ‘tsjaa- siew’) is gemarineerd, geroosterd varkensvlees en vindt zijn oorsprong in de Kantonese keuken. Cha sieuw betekent letterlijk ‘vork geroosterd’ hetgeen verwijst naar de methode waarop het vlees wordt bereid: lange repen vlees worden op een vork geprikt en, inderdaad, geroosterd.

Een goede cha sieuw is lekker mals en heeft een smaak die balanceert tussen zout en zoet. Het vlees is vaak roodbruin tot rood van kleur. Die kleur is, als het goed is, afkomstig van de marinade, gemaakt van onder andere gefermenteerde rodebonenpasta (lam joei) en ketjap en/of hoisinsaus. Maar die opvallend rode kleur kan ook zomaar het gevolg zijn van een paar druppels rode voedingskleurstof!

Cha sieuw wordt overal, ook buiten China, gegeten en behoort tot een van de vijftig populairste gerechten ter wereld.

East vs. West

Welke delen van het varken voor cha sieuw worden gebruikt, is nogal afhankelijk van de plaatselijke voorkeuren. In Azië houdt men wel van een goed doorspekt stuk vlees, zoals varkensbuik of -nek. Het ideale vetpercentage is voor de Chinese chef ongeveer dertig procent. En hoewel de liefde voor varkensbuik ook in ons land steeds groter groeit, geven we voor onze cha sieuw vaak toch de voorkeur aan de magere delen van het varken, zoals varkenshaas of filet. Zelfs al levert dat een drogere cha sieuw op.

Wist je dat...

Cha sieuw wordt in China in zowel fastfoodrestaurants als gewone restaurants geserveerd. Eet je het als fastfood, dan krijg je er altijd een zetmeelproduct bij: een broodje (cha sieuw bao), noedels (cha sieuw mein) of rijst (cha sieuw fan).

Bereiding van cha sieuw

Lange repen varkensvlees, liefst mooi gemarmerd met vet, worden tot wel een nacht lang gemarineerd, maar in elk geval een uurtje. De marinade is verschillend van chef tot chef, maar bevat sowieso een zoet element zoals ketjap manis en/of hoisinsaus, gefermenteerde rodebonenpasta, honing, suiker en zout. Soms wordt ook wel sesampasta of -olie gebruikt, en Chinees vijfkruidenpoeder.

Het gemarineerde vlees wordt geroosterd in de oven of boven vuur. Hoe hoger de begintemperatuur, hoe sneller het oppervlak van het vlees dichtschroeit. Zo blijven de smaken en sappen in het vlees, in plaats van dat ze in de oven eruit druipen. Het vlees wordt aan haken opgehangen of op een rooster gelegd. Voor een extra glanzend roodbruin jasje wordt het vlees na het roosteren soms nog ingekwast met een glace van maltose (suiker). Het wordt in plakjes gesneden geserveerd.

How to eat

Cha sieuw kan worden gegeten als hoofdgerecht met rijst en (gestoomde oosterse) groenten, maar ook worden gebruikt om broodjes mee te vullen, pulled pork-stijl bijvoorbeeld, als vulling in een broodje bapao of in stukjes door de nasi of bami.

Probeer ook eens

Fan van gegrild varkensvlees? Bestel een Vietnamese bun cha en je krijgt gegrilde stukjes varkensvlees met rijstnoedels en een sausje.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Cha sieuw bij jou in de buurt?

Voer je postcode in