Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Bami goreng

Bami goreng
Bami goreng

Bami goreng

Indische bami goreng zijn gebakken tarwenoedels met vlees. Ze worden in de wok gebakken met trassi, ketjap manis en sambal. Dit simpele, smakelijke gerecht wordt vaak uitgebreid met kool, prei, paksoi, taugé en/of gebakken ei. Het wordt met varkensvlees, kip of ook wel garnalen geserveerd.

Wat is bami goreng?

Het Indonesische gerecht bami goreng zijn gebakken tarwenoedels met vlees. Ze worden in de wok gebakken met trassi, ketjap manis en sambal. Dit simpele, smakelijke gerecht wordt vaak uitgebreid met kool, prei, paksoi, taugé en/of gebakken ei. Het wordt naast varkensvlees of kip ook wel met garnalen geserveerd.

Gebakken noedels werden door Chinezen in de rest van Azië geïntroduceerd en zijn daar nog steeds populair onder de Chinese bevolking. Het woord bami, ook wel bakmi genaamd, is van oorsprong dan ook Chinees en wijst op de basis van het gerecht, tarwenoedels (mi) met vlees (ba). Het Indonesische woord goreng betekent letterlijk ‘gebakken’ en de gerechtnaam in zijn geheel, bami goreng dus, is inmiddels niet meer uit de Nederlandse taal weg te denken. De naam is dus al evenzeer fusion te noemen als het gerecht.

Intussen heeft zowat elk Zuidoost-Aziatisch land zijn eigen versie van dit smakelijke gerecht bedacht en eet iedereen er graag van. Buiten Azië is bami goreng nergens zo populair als in Nederland en op de Antillen, waar je het in elk Chinees-Indisch en Surinaams restaurant op de menukaart vindt.

Typisch aan de Indische variant is het gebruik van trassi. Chinese, Japanse en Thaise gebakken noedels gebruiken dit ingrediënt niet. In de Singaporaanse versie van bami goreng, ook wel Singaporenoedels genoemd, gebruikt men dunnere noedels en kerriepoeder

Bereiding

Net als bij nasi goreng is het ook bij bami goreng essentieel om de noedels al gekookt en afgekoeld klaar te hebben staan. Een basis van onder andere knoflook, sambal, ui en trassi worden aangebakken tot de keuken lekker ruikt. Hierin worden de gekozen groenten – prei, paksoi, kool – en vlees of garnalen gebakken. Als laatste gaan de noedels met sojasaus en ketjap manis de wok in. Een garnering van komkommer en tomaat erbij, eventueel een gebakken eitje erop en lepel romig-pittige pindasaus erover. En klaar.

Probeer ook eens

Je kunt zowat voor elke dag van de week een ander gebakken mie-gerecht kiezen. Zoals Thailands populairste gerecht, de pad thai, Chinese chow mein of Japanse yakisoba. In Vietnam serveren ze mi xao don, knapperig gebakken noedels met zeevruchten.

Erbij

Bami goreng wordt net als nasi vaak geserveerd in combinatie met een vleesgerecht naar keuze, stokjes saté bijvoorbeeld, en diverse bijgerechtjes ernaast, zoals plakjes ham, augurken of atjar tjampoer en kroepoek.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Bami goreng bij jou in de buurt?

Voer je postcode in