Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Pita

pita
pitabroodje

Pita

De Griekse pita is een rond eenpersoons broodje, zacht in de mond en neutraal van smaak. Er zijn twee varianten. De ene wordt in de oven gebakken, is ‘hol’ vanbinnen en kan worden opengespleten en gevuld. De andere is plat en wordt als wrap gebruikt.

Wat is een pita broodje?

Griekse pita (Griekse spelling πίτα, spreek uit: ‘pie-ta’) is een rond eenpersoons broodje, zacht in de mond en neutraal van smaak. De variant die je in Nederland het vaakst tegenkomt, is ‘hol’ vanbinnen en kan worden opengespleten en gevuld. Maar dat is niet het enige pitabroodje in de Griekse keuken: er zijn ook platbroodjes die als wrap worden gebruikt.

Pitabroodjes hebben veel weg van de platbroden uit de Balkan en Arabische landen, maar zijn in de ogen van de Grieken niet zomaar onderling uitwisselbaar. Een echte souvlaki eet je met een Griekse pita eromheen gevouwen – een willekeurig ander platbrood gebruiken zou heiligschennis zijn.

In Griekenland is de pita een graag geziene gast op tafel. De broodjes worden als een soort lepel gebruikt om dips mee op te vegen – tzatziki, taramasalata of hummus – en het brood is vast onderdeel van een mezze-schotel.

Het woord pita is afkomstig uit het Byzantijns Grieks dat werd gesproken van de vijfde tot de veertiende eeuw en betekent ‘brood’, ‘cake’ of ‘taart’. In Nederland zijn de broodjes ook wel bekend onder de naam shoarmabroodjes.

Wist je dat...

Pitabroodjes hebben maar een paar ingrediënten. Wat kan er dus misgaan, zou je denken. Volgens de kenners zit het geheim dan ook in de kwaliteit van het hoofdingrediënt, het tarwemeel. Hoe beter het meel, hoe beter het brood.

Bereiding van pita

Van goede kwaliteit broodmeel wordt met warm water, gist, zout, suiker en olijfolie een elastisch deeg gemaakt dat een halfuurtje mag rijzen. Sommige chefs gebruiken ook melk in hun deeg. Het deeg wordt in stukjes verdeeld en elk stuk wordt tot een cirkel gerold.

Om het bekende holle broodje te maken, worden de deegcirkels op een plaat in de gloeiend hete oven of boven vuur gebakken – het broodje bolt dan direct op en de twee helften blijven, als het broodje afkoelt, van elkaar gescheiden. Voor een pita-wrap worden de deegcirkels iets ingeprikt met een vork en in de pan gebakken.

Voor de variatie stoppen chefs soms kruiden of specerijen in hun deeg. Verse tijm bijvoorbeeld, oregano, nigellazaad of maanzaad.

How to eat

Een pitabroodje wordt altijd vergezeld van andere gerechten. De holle variant wordt vaak gevuld (meestal met vlees, zoals gyros), en de platte variant wordt als wrap gebruikt (ook meestal met vlees). Op zijn simpelst eet je de broodjes met Griekse dips.

Probeer ook eens

Platbroden zijn over de hele wereld te vinden. Indiase naan, gebakken in de tandooroven, heeft veel weg van de Griekse pita. In Mexico eet men tortilla’s, ongerezen platbroden gemaakt van mais- of tarwemeel waarvan bijvoorbeeld een burrito wordt gerold. In Italië is men juist weer dol op focaccia.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Pita bij jou in de buurt?

Voer je postcode in