Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Naan

Naan
Naan

Naan

Naan is een Indiaas platbrood gemaakt van tarwedeeg, dat op traditionele wijze wordt gebakken tegen de zijkant van een tandooroven en vervolgens wordt bestreken met ghee (geklaarde boter). Het wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij curries en hoofdgerechten, bijvoorbeeld om curry mee op te moppen.

Wat is naan?

Naan is een Indiaas platbrood gemaakt van tarwedeeg, dat op traditionele wijze wordt gebakken tegen de zijkant van een tandooroven en vervolgens wordt bestreken met ghee (geklaarde boter). Het wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij curries en andere hoofdgerechten.

Naan wordt vooral gegeten in de regio Punjab en het noorden van het land. (In het zuiden eet men eerder rijst.) De witte bloem waarmee naan wordt gemaakt werd in de twaalfde eeuw vanuit Centraal-Azië meegebracht; daarvoor at men alleen broden gemaakt van volkorenmeel, zoals roti, chapati en puri.

Er zijn verschillende soorten naan, die variaties zijn op de ‘gewone’ naan bestreken met ghee. Enkele voorbeelden zijn:

  • knoflooknaan: met geperste knoflook erbovenop
  • kulcha naan: met een vulling van ui
  • keema naan: met een vulling van lamsgehakt
  • peshawari naan: gevuld met noten en rozijnen
  • aloo naan of amritsari naan: gevuld met aardappelpuree en specerijen

Vers gebakken naan, zoals men deze eet in India, is vaak dunner dan de kant-en-klaarbroden die bij ons in de supermarkt liggen. Authentieke naan is goed te plooien en men gebruikt het dan ook graag om een soort eetbaar schepje van te vouwen waarmee je een flinke lik saus of dip kunt oplepelen.

Wist je dat...

Het grootste naanbrood ter wereld werd in 2016 gebakken in Toronto, Canada. Het was bijna 5 meter lang, 1.26 meter breed en woog 32 kilogram. Of het ook lekker smaakte, vertelt het verhaal in Guinness World Records niet.

Bereiding van naan

Een deeg van tarwebloem (maida), bakpoeder, gist, yoghurt, melk en wat suiker. Soms gaat er ook ei doorheen. Het gerezen deeg wordt in balletjes verdeeld en elk balletje wordt uitgerold en uitgerekt tot het gewenste formaat. Wordt de naan op authentieke wijze gebakken, dan wordt het gevormde deeg nu met een klap tegen de binnenkant van een hete tandoor geslagen – een cilindervormige klei-oven met gloeiende houtskooltjes onderin, waarin ook kip tandoori wordt klaargemaakt. Het deeg blijft plakken aan de wand van de oven en wordt gebakken tot het gaar is en grote, bruine blaren heeft.

Bij gebrek aan tandoor kan de naan ook op een tawa, een Indiase platte pan, of in een gietijzeren of antiaanbakpan worden klaargemaakt. De gebakken naan wordt bestreken met gesmolten boter en daarna geserveerd.

Erbij

In India eet men naan van oudsher bij ‘drogere’ gerechten zoals kip tandoori, terwijl rijst eerder wordt geteamd met sauzige curry’s als kip tikka masala. Maar in de praktijk hebben de meeste Indiase mensen hun eigen persoonlijke voorkeur – er zijn ‘rijstmensen’ en ‘broodmensen’. Heb jij dus zin in een korma met naan, dan kijkt niemand daar gek van op.

How to eat

Scheur het brood met je handen in hapklare stukjes en gebruikt het om direct eten mee op te scheppen en in je mond te stoppen.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Naan bij jou in de buurt?

Voer je postcode in