Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Kip tandoori

Kip tandoori
Kip tandoori

Kip tandoori

Het populaire Indiase gerecht kip tandoori bestaat uit stukken kip, gemarineerd in een mengsel van yoghurt en specerijen en gegrild in een tandooroven. Traditioneel gezien is het een droog gerecht, dat wordt geserveerd met een kneepje limoen of citroen en wat korianderblad.

Wat is kip tandoori?

Het Indiase gerecht kip tandoori bestaat uit stukken kip, gemarineerd in een mengsel van yoghurt en specerijen en gegrild in een tandooroven. Traditioneel gezien is het een droog gerecht, dat wordt geserveerd met een kneepje limoen of citroen en wat korianderblad. Het is zowel in India als daarbuiten mateloos populair. En terecht!

De tandooroven, waarin dit gerecht traditioneel wordt klaargemaakt, is een cilindervormige klei-oven die deels in de grond is gegraven. Onderin gloeien houtskooltjes en de oven kan wel 250 °C heet worden. In de tandooroven wordt ook naan bereid, het lekkere Indiase brood voor bij de curry. Zowel kip tandoori als naan kunnen overigens ook in een gewone oven worden gebakken.

Omdat de tandooroven zo heet is, wordt er in India zelf meestal kip-met-bot gebruikt voor de kip tandoori. Een hele, in stukken gehakte kip bijvoorbeeld, of kippenpoten met bot. Dit vlees heeft wat meer vet dan kipfilet, en blijft daardoor sappiger in de hete oven. Doordat het vlees ineens in de hete lucht van de tandooroven wordt gezet, schroeit de buitenkant snel dicht, wat extra malsheid én een super knapperig korstje oplevert.

Volgens de verhalen bestaat kip tandoori al sinds het Mogolrijk (1526-1857) en was toen geliefd als onderdeel van koninklijke feestmaaltijden. Pas in de twintigste eeuw werd het een maaltijd voor het volk, toen een chef uit Peshawar (nu in Pakistan) zich bij het opdelen van Brits-Indië besloot in Delhi te vestigen en er daar een beroemd gerecht van wist te maken.

East vs. West

Wij Nederlanders kennen het gerecht hoofdzakelijk als ‘wereldgerecht’ uit de supermarkt – het pak kip tandoori, compleet met marinade, rijst en saus, is een van de bekendste pakjes en zakjes van ons land. Wij eten het gerecht dan ook graag met een romige saus op tomatenbasis eroverheen, in plaats van droog zoals de Indiërs dat doen.

Wist je dat...

Een versie gemaakt met kip zonder bot, waarbij vaak kleinere stukjes kip worden gemarineerd in dezelfde specerijenmix met yoghurt en aan een spies geroosterd, heet kip tikka, en is de basis van het gerecht kip tikka masala.

Bereiding van kip tandoori

Stukken kip (zonder vel maar met bot) worden gemarineerd in een mengsel van yoghurt, citrussap en tandoori masala, een specerijenmix bestaande uit garam masala en cayennepeper of Kashmiri-chilipeper voor de typisch rode kleur. Sommige restaurants voegen wat extra rode voedingsmiddelenkleurstof toe.

Volgens de traditie worden de gemarineerde stukken kip aan enorme spiesen van wel een meter lang geregen en verticaal in de tandooroven gezet. Twintig minuten later komen ze er gaar, knapperig, rokerig en met smakelijke schroeiplekjes weer uit.

Erbij

Eet je dit gerecht zoals de Indiërs dat doen, dan serveer je de tandoori met rauwe uiringen, een partje limoen en wat koriander. In combinatie met pilavrijst, oftewel basmatirijst gekookt met geurige specerijen, en groente of salade maak je er snel en makkelijk een complete maaltijd van.

Probeer ook eens

Japanners eten hun kip ook graag van spiesen; het heet daar yakitori. Ben je juist dol op de romige saus die je kent van het pakjes-en-zakjesgerecht? Kies dan voor kip tikka masala, sappige kipfilet gemarineerd in dezelfde marinade als kip tandoori, geserveerd in een royale hoeveelheid saus.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Kip tandoori bij jou in de buurt?

Voer je postcode in