Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Yakitori

Yakitori
Yakitori

Yakitori

Het Japanse gerecht yakitori bestaat uit kipspiesjes, gemaakt met sappige stukjes vlees van verschillende delen van de kip, gegrild boven een houtskoolvuurtje. De spies wordt op smaak gebracht met zout of met tare, een glace gemaakt van mirin en zoete sojasaus.

Wat is yakitori?

Het Japanse gerecht yakitori (spreek uit ‘jak-KIE-tor-RIE’) bestaat uit kipspiesjes, gemaakt met sappige stukjes vlees van verschillende delen van de kip, gegrild boven een houtskoolvuurtje. De spies wordt op smaak gebracht met zout of met tare, een glace gemaakt van mirin (rijstwijn) en zoete sojasaus.

Yakitori wordt in Japan gegeten als streetfood- of festivalsnack maar ook geserveerd in izakayas (informele eet- en drinkgelegenheden) en speciale yakitori-restaurants, yakitoriyas genaamd. Yakitoriyas worden vaak bezocht door werklieden na hun dienst en zijn ook ‘s avonds laat populair.

De eenvoud van het gerecht is misleidend: het vlees is eigenlijk altijd kippenvlees en de bereidingswijze en smaakmakers zijn altijd dezelfde. Toch worden in de meeste yakitoriyas tientallen variaties aangeboden. Populaire varianten zijn bijvoorbeeld:

  • Momo: stukjes kippendij
  • Negima: stukjes kippendij afgewisseld met negi oftewel Japanse prei
  • Tsukune: kippengehaktballetjes
  • Torikawa: knapperig kippenvel
  • Tebasaki: kippenvleugeltjes
  • Nankotsu: kraakbeen van tussen de kipfilets

De meeste yakitori-restaraurants serveren ook een aantal yakitori-gerechten zonder kip, bijvoorbeeld met paprika of enokipaddenstoelen.

Wist je dat...

Net zoals bij sushi of sashimi, zijn er ook zeer gespecialiseerde yakitori-chefs die jaren training achter de rug hebben. Deze meesters kunnen bijvoorbeeld op tien verschillende manieren een kippenlevertje aan een spies rijgen.

Bereiding van yakitori

De gekozen delen van de kip worden aan bamboe- of metalen spiesen geregen. Het vlees mag lekker knus dicht tegen elkaar aan worden geplaatst, zodat het tijdens het langzaam bakken niet teveel vocht verliest en uitdroogt.

De speciale yakitori-saus (tare) gemaakt van zoete sojasaus en mirin (rijstwijn) wordt vast klaargezet. De spiesen worden of nu al, of later pas ingesmeerd met de tare en boven gloeiend houtskool langzaam gaar gebakken. De chef draait daarbij de spiesen continu rond.
Zodra de kip gaar en mooi egaal bruin is, wordt de yakitori nog een keer ingesmeerd met tare.

De tare wordt niet altijd gebruikt – soms wordt er alleen zout over de spiesen gestrooid.

How to eat

Yakitori eet je bij voorkeur rechtstreeks van de grill, wanneer het vlees nog flink warm is. Je hoeft daarbij niet te wachten op je tafelgenoten, dat zou alleen maar zonde zijn van de lekkere smaak. Je kunt het vlees rechtstreeks van de spies eten, of het vlees er met je eetstokjes afschuiven en dan opeten.

Probeer ook eens

De Indische versie van yakitori is natuurlijk kipsaté. Indiase kip tandoori wordt ook op lange spiesen bereid. In Vietnam prikt men liever varkensgehakt aan spiesen om nem nuong te maken.

Erbij

Vraag het de eerste de beste Japanner en je weet: op zijn allerminst hoort er een koud biertje naast je portie yakitori te staan. Wil je er een volledig maal van maken, bestel dan meerdere soorten yakitori, inclusief wat groentespiesen.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Yakitori bij jou in de buurt?

Voer je postcode in