Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Kip tikka masala

Kip tikka masala
Kip tikka masala

Kip tikka masala

Kip tikka masala is een Indiaas gerecht bestaande uit gemarineerde stukjes kipfilet die eerst aan een pen worden geregen en geroosterd in een tandooroven tot ze knapperig vanbuiten en mals vanbinnen zijn. De stukjes kip worden vervolgens gesmoord in een romige tomatensaus.

Wat is kip tikka masala?

Kip tikka masala is een Indiaas gerecht bestaande uit gemarineerde stukjes kipfilet die eerst aan een pen worden geregen en geroosterd in een tandooroven, tot ze knapperig vanbuiten en mals vanbinnen zijn. De stukjes kip worden vervolgens gesmoord in een romige tomatensaus met paprika.

Kip tikka masala dankt zijn ontstaan aan het wereldwijd bekende gerecht kip tandoori. Het gerecht is van oorsprong namelijk een manier om restjes kip tandoori op te maken. Omdat kip tandoori in India zonder saus wordt geserveerd, is het vlees de volgende dag meestal taai en uitgedroogd. Door de kip te smoren in een romige tomatensaus vol specerijen, kregen Indiase mama’s (en koks) de restjes kip weer sappig en smakelijk. Kip tikka masala is dan ook eigenlijk het zusje van de boterkip, die ook werd bedacht om restjes tandoorvlees in te bewaren en zo mals te houden.

Dit kliekjesgerecht was en is zo’n succes, dat men tegenwoordig geen kliekjes meer gebruikt, maar de kip voor kip tikka masala speciaal klaarmaakt. De marinade die wordt gebruikt voor de kip tikka is dezelfde als die voor kip tandoori en andere gerechten uit de tandooroven.

East vs. West

De pakjes-en-zakjesvariant die wij kip tandoori noemen, en waar heel Nederland dol op is, lijkt eigenlijk meer op kip tikka masala dan op het droge kipgerecht dat de Indiërs kip tandoori noemen. In Indiase restaurants op westerse bodem wordt weleens (soms rode, soms groene) paprika in de kip tikka masala gestopt.

Wist je dat...

Er zijn verschillende tikka-gerechten in de Indiase keuken. Het woord tikka verwijst naar de stukjes waarin het ingrediënt wordt gesneden. Tikka-gerechten zijn dus kleine stukjes vlees of groente, gemarineerd in een specerijenmengsel. Naast kip tikka is er bijvoorbeeld ook lam tikka en paneer tikka.

Bereiding van kip tikka masala

Stukjes kip zonder velletje of bot (meestal kipfilet) worden gemarineerd in een mengsel van yoghurt, citrussap en de specerijenmix tandoori masala, aan spiesen geregen en verticaal in de tandooroven geroosterd. Twintig minuten later komen ze er gaar, knapperig, rokerig en met smakelijke schroeiplekjes weer uit.

Voor de saus worden ui, knoflook en gember aangezweet. Hierin worden specerijen als koriander, komijn, kurkuma en chilipoeder meegebakken. Van deze smaakbasis wordt met tomaat, yoghurt of room en garam masala een dikke saus gemaakt.

Erbij

Kip tikka masala wordt op zijn Indiaas geserveerd met naan of basmatirijst.

Probeer ook eens

Boterkip is een vergelijkbaar gerecht, met slechts minimale verschillen in bereidingswijze en saus. Bijna alle gerechten in de Indiase keuken hebben overigens een lekkere, vaak romige, saus. Wil je weleens wat anders, probeer dan een van de weinige droge Indiase gerechten: kip tandoori.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Kip tikka masala bij jou in de buurt?

Voer je postcode in