Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Thaise curry

Thaise curry
Rode curry

Thaise curry

Thaise curry oftewel kaeng is eigenlijk een verzamelnaam voor gerechten gemaakt met Thaise currypasta (rood, geel of groen), kokosmelk, vlees, vis en/of groenten en kruiden. Thaise curry wordt geserveerd met gekookte of gestoomde witte rijst.

Wat is Thaise curry?

De Thaise curry oftewel kaeng (spreek uit ‘gkeng‘) is eigenlijk een verzamelnaam voor gerechten gemaakt met Thaise currypasta, kokosmelk, vlees, vis en/of groenten en kruiden.

Een currygerecht haalt zijn essentie in de eerste plaats uit de currypasta (kreung kaeng). Die is rood, geel of groen. Traditioneel gezien verschillen deze drie soorten (kleuren) curry maar in een ingrediënt: de soort chilipeper die erin zit.

  • Rode curry (kaeng phed, spreek uit ‘gkeng p-hed’ oftewel ‘pittige curry’) bevat rode pepers; er zitten soms wel twintig stuks in de currypasta.
  • Groene curry (kaeng khiao wan, spreek uit ‘gkeng ki-jo waan’ oftewel ‘zoete groene curry’) bevat groene pepers.
  • Gele curry (kaeng kari, spreek uit ‘gkeng gka-die’ wordt, inderdaad, gemaakt van gele chilipepers.

Naast chilipepers bevatten de currypasta’s allemaal de volgende smaakmakers en specerijen: citroengras, sjalot, galangal (ook Thaise gember of laos genoemd), knoflook, korianderzaad, komijnzaad, witte peper, vissaus, garnalenpasta, suiker en limoensap.

Door de tijd zijn er wat nieuwe stamgasten bij ingeslopen. De smaak en rode kleur van rode currypasta werden beide dieper door toevoeging van chilipoeder. Gele currypasta werd dankzij kurkuma nog geler, terwijl basilicum de eerder vale bruingroene kleur van groene currypasta levendiger maakt. Bovendien worden aan een groene curry vaak groene groenten toegevoegd: Thaise aubergines (die eruit zien als uit de kluiten gewassen doperwten), sperziebonen en limoenblaadjes, bijvoorbeeld.

Ook de gebruikte vloeistof wisselt. Enerzijds zijn er soepachtige curry’s op basis van water, zoals kaeng somh pla (zure curry) en kaeng pah (junglecurry). Deze curry’s zijn over het algemeen het heetst. Anderzijds zijn er curry’s op basis van kokos, zoals rode, groene en gele curry’s, evenals kaeng massaman (massamancurry) en kaeng panang (panangcurry). De kokos verzacht de hitte van de chilipepers. Geen wonder dat de kokoscurry’s tot ver buiten Thailand bekend en geliefd zijn.

Wist je dat...

Het woord ‘curry’ stamt af van het Tamilwoord kari, wat ‘gekruide saus’ betekent. Van oorsprong is een kari een dunne, soepachtige saus uit Zuid-India. Inmiddels eet men in India dikkere curry’s, maar Thaise curry’s hebben deze authentieke soepachtige consistentie nog steeds, dankzij de toevoeging van kokosmelk en water.

Bereiding van Thaise curry

De ingrediënten voor de currypasta worden eerst tot een geurige, smeuïge pasta gemalen. Tegenwoordig gebeurt dit vaak in een keukenmachine, of de pasta wordt kant-en-klaar gekocht. Toch worden de smakelijkste currypasta’s nog altijd gemaakt met hele zaden en verse ingrediënten, die met de hand geplet en gemengd worden.

Vervolgens wordt de dikke laag room uit een blik kokosmelk aan de kook gebracht. Hierin wordt de currypasta meegebakken. De smaken, geuren en kleuren komen nu goed los. Vervolgens gaan de overige ingrediënten erbij – kokoswater uit het blik, water, vlees of vis en groenten – en wordt de curry zonder deksel op hoog vuur bereid.

How to eat

Curry’s worden geserveerd met een dampend bord gekookte of gestoomde rijst. Schep wat curry op de rijst en eet kleine hapjes rijst met curry met je lepel.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Thaise curry bij jou in de buurt?

Voer je postcode in