Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Burrito

Burrito

Een burrito is een opgerolde tarwetortilla met daarin een vulling, bekend uit de Mexicaanse en tex-mexkeukens. Er zijn vele vullingen denkbaar, van gekruid gehakt of kip tot zalm, avocado of gegrilde groenten. Burrito betekent letterlijk ‘kleine ezel’ al weet niemand precies waarom.

Wat is een burrito?

Een burrito (spreek uit: ‘boerrr-RIE-toh’) is een opgerolde tarwetortilla met daarin een vulling, bekend uit de Mexicaanse en tex-mexkeukens. Er zijn vele vullingen mogelijk, van gekruid gehakt of kip tot zalm, avocado of gegrilde groenten. Burrito betekent letterlijk ‘kleine ezel’ al weet niemand precies waarom. Wees niet bang: er zitten in elk geval geen ezels in het gerecht verwerkt.

De burrito wordt al een hele tijd gegeten; zeker zo’n honderdvijfentwintig jaar. In de Diccionario de Mexicanismos van 1895 wordt het gerecht al beschreven, namelijk als ‘opgerolde tortilla met daarin vlees of andere ingrediënten’. Hoewel het een van de populairste gerechten uit de Mexicaanse keuken is, eet men burrito’s in Mexico vooral in het noorden. Verder bestaan ze in het land zelf slechts op toeristenmenu’s.

Niet alleen de naam, ook de vulling was door de jaren heen aan verandering onderhevig. Wat ooit begon in Noord-Mexico als een simpele mix van vlees, kaas en tomaat, is tegenwoordig een hele maaltijd in een pakketje van tortilla: rijst, bonen, vlees, kaas, groenten en sauzen mogen er allemaal tegelijkertijd in. Buiten Mexico zijn chefs bijzonder creatief met het concept, vandaar dat je niet meer hoeft op te kijken van een vulling met Thaise kip, Koreaanse kimchi of banaan. Amerikanen zijn ook erg dol op de breakfast burrito, een ontbijtburrito met ei en spek erin.

Wist je dat...

Als je een burrito bakt in de frituurpan, dan wordt het een chimichanga.

Bereiding van een burrito

Voor een klassieke burrito met rundvlees en bonen wordt een pan vlees – gehakt of reepjes steak bijvoorbeeld – naar wens gaar gebakken met typisch Mexicaanse smaakmakers zoals chilipeper, komijn en oregano. Hier gaat vaak tomaat bij om het vlees wat smeuïger te maken. Eerder bereide, danwel kant-en-klare tarwetortilla’s worden klaargelegd en krijgen een flinke streep vulling. Vlees, gebakken bonen en kaas zijn de norm, maar de mogelijkheden van de chef zijn eindeloos. De zijkanten van de burrito worden naar binnen geklapt en de burrito opgerold. Vaak mogen de burrito’s nog even in de oven doorwarmen.

How to eat

In Amerika, het land van de oversized porties, is men dol op de miracle burrito, een burrito ter grootte van een pasgeboren kind. Gelukkig is de gemiddelde burrito in ons land iets makkelijker te hanteren. Eet het gerecht uit het vuistje, gewikkeld in aluminiumfolie, of vanaf een bord, netjes met mes en vork.

Erbij

In Amerika, het land van de oversized porties, is men dol op de miracle burrito, een burrito ter grootte van een pasgeboren kind. Gelukkig is de gemiddelde burrito in ons land iets makkelijker te hanteren. Eet het gerecht uit het vuistje, gewikkeld in aluminiumfolie, of vanaf een bord, netjes met mes en vork.

Probeer ook eens

taco’s, quesadilla’s en enchilada’s – deze gerechten bestaan allemaal, net als burrito’s, uit tortilla’s die om een vulling zijn gevormd. Probeer ze allemaal en ontdek de verschillen.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Burrito bij jou in de buurt?

Voer je postcode in