Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Dim sum

Dim sum
Dim sum

Dim sum

Dim sum (ook wel yum cha) is een categorie eten uit de Chinese provincie Guangdong bestaande uit eenhapsgerechtjes: zoet of hartig, warm of koud. Ze kunnen worden gestoomd, gebakken of gefrituurd. Soms zijn het kleine broodjes, soms dumplings, wraps, loempiaatjes, of zelfs minitaartjes of puddinkjes.

Wat is dim sum?

Dim sum is een categorie eten uit de Chinese provincie Guangdong bestaande uit eenhapsgerechtjes. Dim sum kunnen zoet of hartig zijn en warm of koud worden geserveerd. Ze kunnen worden gestoomd, gebakken of gefrituurd. Soms zijn het kleine broodjes, soms dumplings, wraps, loempiaatjes, of zelfs minitaartjes of puddinkjes. Er zijn er ook die, in elk geval van de buitenkant, lijken op een bitterbal.

Dim sum betekent letterlijk ‘het hart rakend’, wat verwijst naar de oorspronkelijke bedoeling van dim sum: de kleine hapjes waren bedoeld om indruk te maken, niet om de grote honger te stillen. Een snack, dus.

Het gerecht is onlosmakelijk verbonden met het drinken van thee. Sterker nog, dim sum is ontstaan in de theehuizen van de stad Guangzhou en langs de Zijderoute, in de tweede helft van de negentiende eeuw. Toen de uitbaters van de theehuizen ontdekte dat het drinken van thee de spijsvertering bevordert, begonnen ze kleine hapjes te serveren aan de handelsreizigers en arbeiders die bij hen stopten voor thee. Zo werd dim sum geboren.

Nog steeds eet men dim sum in China eerder ’s ochtends vroeg en midden op de ochtend, bij wijze van brunch, uiteraard met thee erbij. Een dim sum-maal bestaat meestal uit drie of vier stuks dim sum, die worden gekozen van een karretje volgestapeld met torens stoommandjes, dat tussen de tafels van het restaurant wordt rond geduwd.

Populaire dim sum-varianten zijn:

  • gestoomde dumplings in een velletje van tarwe en tapioca, gevuld met garnaal (ha kau)
  • gestoomde dumplings in een velletje van tarwe, gevuld met varkensgehakt en gehakte garnalen (siu mai)
  • gestoomde luchtige witte broodjes (baozi) gevuld met gebarbecued varkensvlees (cha sieuw bao), kip (kai bao) of een zoete puddingachtige vulling.
  • gefrituurde garnalentoast (ha to si)
  • dumplings gevuld met vlees, vis en/of groente die eerst gebakken, dan gestoomd en vervolgens nogmaals opgebakken worden (jiaozi). Dit is het grotere broertje van de Japanse gyoza.
  • rijstnoedelrolletjes bestaande uit gevulde pannenkoekjes, tot lange rolletjes gerold (cheong fun).

East vs. West

In het westen eten we dim sum meestal niet als ontbijt of brunch. Liever eten we een grotere hoeveelheid als avondmaal.

How to eat

Er zijn ontzettend veel verschillende dim sum. Sommige eet je met je handen, sommige met een lepel of met eetstokjes. Sommigen krijgen een dip, anderen een saus. Soms zitten er botjes in en mag er gekluifd worden. Andere keren moet er eerst iets uitgepakt worden voordat je het opeet. Al met al, de regels zijn ingewikkeld. Wil je het graag ‘goed’ doen, vraag het dan je ober. Of doe gewoon wat je zelf het beste lijkt.

Probeer ook eens

Er zijn verschillende gerechten uit andere Aziatische landen die neigen naar dim sum. Japanse gyoza komen het dichtstbij, maar ook Vietnamese cha gio en goi cuon, in stukjes geknipt, zijn geschikte eenhapsgerechtjes.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Dim sum bij jou in de buurt?

Voer je postcode in