Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Churros

Churros

Churros

Het Spaanse gerecht churros is een deeglekkernij die in strepen, krullen of spiralen wordt gespoten en gefrituurd. Churros doen denken aan donuts, al zijn ze knapperiger. Churros worden puur, met een kopje warme chocolade of met kaneelsuiker gegeten.

Wat zijn churros?

De onweerstaanbaar zoete en knapperige churro (spreek uit: ‘TSJOE-ro’) is een deeglekkernij die in strepen, krullen of spiralen wordt gespoten en gefrituurd. Churros doen denken aan donuts, al zijn ze knapperiger. De deegstrepen krijgen hun karakteristieke vorm doordat het deeg vanuit een houder of spuitzak door een stervormig mondje direct in de hete olie wordt gespoten. Churros worden puur, met warme chocolade of gerold in kaneelsuiker gegeten.

Chocolate con churros, de versie met een kopje warme, dikke drinkchocolade erbij om in te dippen, is in Spanje een populair ontbijt, maar ook een typische kermissnack en een vervanger van een broodje döner na een nacht doorhalen. Spanjaarden zijn niet heel kieskeurig: ze eten ook graag churros tijdens la merienda : de middagsnack tussen la comida (de warme middagmaaltijd) en hun late avondmaaltijd in. Churros worden verkocht in cafés, in churrosbarretjes of chocolaterias en op straat.

De churro zou wel eens vernoemd kunnen zijn naar een Spaans schaap, de churra, wiens horens dezelfde typische ribbelvorm hebben als een churro. Schaap of geen schaap, het wil nog niet zeggen dat de churro authentiek Spaans is. Er gaan namelijk ook verhalen de ronde dat Portugese zeevaarders de churro in China ontdekten, waar het onder de naam youtiao nog altijd als ontbijtgerecht wordt gegeten.

Wat wel zeker is: de Spanjaarden introduceerden de churro in Latijns-Amerika, waar men al snel verliefd werd op de zoete snack. Inmiddels zijn er vele unieke varianten aan de andere kant van de oceaan te vinden, van churros gevuld met guave in Cuba, met dulce de leche in Mexico en met kaas in Uruguay. In de zuidelijke staten van Amerika zijn churros overal verkrijgbaar, in andere delen van de USA vooral op festivals en kermissen. In Disneyland alleen worden al 2,8 miljoen churros per jaar verkocht!

Wist je dat...

Spaanse ontdekkingsreizigers brachten al in de zestiende eeuw cacaobonen mee terug naar Europa. Net als de Azteken en Maya’s maakten de Spanjaarden er een warme drank van, en ze hielden hun warme chocolade vervolgens wel een eeuw geheim! Pas in de zestiende eeuw werd ‘drinkchocolade’ een rage in de rest van Europa.

Bereiding van churros

Eerst maakt de chef een kookdeeg, ook wel soezendeeg genoemd, van tarwebloem, bakpoeder, heet water, olie, zout en suiker. Het hete deeg wordt meteen overgedaan in een churrera of een spuitzak. Strepen, krullen of spiralen deeg worden rechtstreeks in hete frituurolie gespoten en op de juiste lengte afgeknipt met een schaar. Na enkele minuten zijn de churros mooi bruin, crispy en gaar.

Soms worden de slierten eerst in kaneelsuiker gerold, soms worden ze met dikke, hete drinkchocolade geserveerd. Soms allebei tegelijk.

How to eat

Met je vingers. Er zit niets anders op.

Erbij

Café con leche (koffie verkeerd) is Spanje’s favoriete ontbijtdrank en lekker bij je portie churros.

Probeer ook eens

In India is men dol op gefrituurd deeg, in de vorm van gulab jamun: deegballetjes overgoten met een suikersiroop die op smaak is gebracht met rozenwater.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Churros bij jou in de buurt?

Voer je postcode in