Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Gulab jamun

Gulab jamun
Gulab jamun

Gulab jamun

Gulab jamun is een Indiaas dessert van gefrituurde deegballetjes – een soort dumplings – die in een zoete, plakkerige suikersiroop zijn ondergedompeld. Van oudsher krijgt de siroop een delicaat rozensmaakje: gulab betekent ‘rozenwater’ en een jamun is een Indiase bes met een vergelijkbare grootte en kleur.

Wat is gulab jamun?

Gulab jamun (spreek uit: goe-laab DJA-moen) is een bekend en geliefd Indiaas dessert van gefrituurde deegballetjes – een soort dumplings – die in een zoete, plakkerige siroop zijn ondergedompeld. Van oudsher krijgt de suikersiroop een delicaat rozensmaakje: gulab betekent ‘rozenwater’. Een jamun is een Indiase bes met een grootte en kleur die vergelijkbaar is met de deegballetjes.

In de zestiende eeuw, tijdens de heerschappij van de eerste grootmogol, Babur genaamd, onderging de Noord-Indiase keuken grote veranderingen. Koks kwamen van heinde en verre, uit andere Indiase streken maar ook uit Afghanistan en Perzië bijvoorbeeld, om aan het hof te koken. Ze brachten onbekende ingrediënten en recepten met zich mee, die door de tijd heen in het Indiase kookrepertoire zijn opgenomen.

De oorsprong van gulab jamun ligt in Perzië en het Middellandse Zeegebied en kon dankzij de introductie van witte tarwebloem uit Centraal-Azië voortaan ook in India worden gemaakt. Indiase koks veranderden het recept zodat ze khao konden gebruiken: vaste melkbestanddelen die overblijven nadat melk urenlang op laag vuur heeft geprutteld. Tegenwoordig gebruikt met meestal melkpoeder in plaats van khao.

Gulab jamun is populair, waar je ook gaat. In heel India, maar ook ver daarbuiten. Het staat op het menu van zowat elk Indiaas restaurant, lokaal en internationaal.

Bereiding

Een plakkerig deeg gemaakt van mager melkpoeder, tarwebloem, baksoda, kardemom en volle room wordt gekneed en met de hand tot gladde balletjes gedraaid. De balletjes worden in olie, op een niet al te hoge temperatuur, goudbruin gefrituurd. Ze zwellen daarbij tot dubbele grootte op. Nadat ze iets zijn afgekoeld, mogen de balletjes twintig minuten in een warme suikerstroop gemaakt van witte suiker, water en rozenwater trekken. De gulab jamuns kunnen vervolgens nog worden gegarneerd met lekkers als een chocoladelaagje, gemalen kokos of gehakte pistachenootjes.

How to eat

Eet de gulab jamun warm, dan zijn ze op hun zachtst en lekkerst. Een goede gulab jamun smelt op je tong en geeft dan zijn subtiele rozensmaak en kruidige kardemomaroma prijs.

Probeer ook eens

De Aziatische keuken heeft een grote variatie aan, soms onherkenbare, desserts. Van allemansvriend pisang goreng tot vreemde vogel che chuoi. Ben je een zoetekauw, dan probeer je ze allemaal.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Gulab jamun bij jou in de buurt?

Voer je postcode in