Erwtensoep / snert
Erwtensoep / snert
Hollandse erwtensoep of snert is een traditionele, vullende soep van spliterwten, ui, prei, knolselderij en een stuk varkensvlees, geserveerd met rookworst. Eigenlijk heet de soep pas snert nadat het geheel, als het eenmaal flink is doorgekookt, een nacht heeft gestaan in de koelkast.
-
Keukens Nederlandse keuken
-
Allergenen Selderij
-
Basis Plantaardig
-
Type gerecht Soep
-
Voor De grote trek
Wat is erwtensoep / snert?
Hollandse erwtensoep, ook snert genoemd, is een vullende soep van geweekte spliterwten, ui, prei, knolselderij en een stuk varkensvlees, liefst aan het bot. Erin komt rookworst. Volgens sommigen heet de soep pas snert nadat het geheel, als het eenmaal flink is doorgekookt, een nacht heeft gestaan in de koelkast.
De afkomst van het woord snert wordt door kenners op verschillende manieren uitgelegd. Het zou Fries zijn voor ‘dunne soep’, afkomstig van het woord snirren, wat sissen of pruttelen betekent. Of het verwijst naar het werkwoord snerten, iets heel gaar koken. Niemand weet het zeker. Wat wel zeker is: de ietwat onappetijtelijke naam past goed bij het ietwat onappetijtelijk uitziende gerecht, dat desondanks het lievelingetje van het Nederlandse volk is geworden.
Onze erwtensoep is oud. Niet zo oud als Romeinse wentelteefjes wellicht, maar wel staat er een recept voor een soort erwtensoep in het oudste Nederlandstalige kookboek dat we kennen, Een notabel boecxken van cokerijen uit circa 1514. Deze vegetarische soep op basis van het kooknat van erwten bevat gebakken uien, komijn en saffraan werd gebonden met brood. De volmaakte Hollandsche keuken-meid (1746) doet worst in de soep en in de negentiende eeuw worden ook de ‘mindere delen’ van het varken gebruikt. Daarmee is onze nationale soep compleet.
Niet dat we sindsdien zijn opgehouden met variëren op het thema snert. Recepten verschillen van familie tot familie en van generatie tot generatie. Tijdens het jaarlijkse WK Snertkoken worden steeds nieuwe versies uitgeprobeerd en er is zelfs een kookboek dat zich helemaal toewijdt aan de soep.
Wist je dat...
Sinds 2019 is het gerecht snert bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. De soep wordt dus officieel herkend als cultuur van nu, een schakel tussen verleden, heden en toekomst, een element dat ons als gemeenschap verbindt.
Bereiding
Een van de winnende recepten van het WK Snertkoken van de laatste jaren gaat als volgt. Spliterwten worden een halfuur samen met rib- en hamlapjes, een kippenbout, een verse worst en stukjes spek in bouillon gekookt. Dan gaat er Groninger droge worst bij en mag het geheel een uur koken. Het vlees wordt eruit gevist, gerafeld (tot pulled pork en pulled chicken, helemaal hip!) en met aardappels, wortels, ui, prei en knolselderij terug gedaan in de pan. Na nog een kwartiertje pruttelen, wordt de soep op smaak gebracht met selderijblad, peper en zout.
How to eat
Snert roept Anton Pieck-achtige beelden op van koude handen in wollen wanten die een kop dampende soep omklemmen. Liefst nadat je net een stuk op natuurijs hebt geschaatst of in de ijskoude zee bent gedoken. Maar gewoon thuis aan de keukentafel kan natuurlijk ook.
Erbij
Roggebrood met spek is het traditionele bijgerecht. Vroeger aten we in Nederland graag pannenkoeken na een erwtensoepmaaltijd, een gewoonte die je in Zweden nog steeds ziet.
Probeer ook eens
Fan van maaltijdsoepen? Marokkaanse harira is een ander goed voorbeeld, evenals Mexicaanse pozole.