Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Wentelteefjes

Wentelteefjes
Wentelteefjes

Wentelteefjes

Wentelteefjes zijn sneden witbrood zonder korst, geweekt in een mengsel van losgeklopt ei en melk en gebakken in boter. Eroverheen gaat meestal een zoete topping, honing bijvoorbeeld, siroop of kaneelsuiker. Het is als ontbijt- en brunchgerecht bekend en geliefd over de hele wereld.

Wat zijn wentelteefjes?

Wentelteefjes zijn sneden witbrood, van oudsher zonder korst, die worden geweekt in ei losgeklopt met melk, en gebakken in boter. Eroverheen gaat meestal een zoete topping, honing bijvoorbeeld, siroop of kaneelsuiker. Wentelteefjes zijn als ontbijt- en brunchgerecht bekend en geliefd over de hele wereld. Tegenwoordig wordt het niet alleen van witbrood gemaakt; er bestaan ook wentelteefjes van briochebrood, croissants, stokbrood en ciabatta.

Wentelteefjes hebben een ontzettend Nederlandse naam. Toch is het geen Nederlands bedenksel. Het gerecht komt onder de naam aliter dulcia, wat ‘nog een zoet gerecht’ betekent, voor in Apicius’ De re coquinaria. Dit is een verzameling Romeinse recepten die eind vierde, begin vijfde eeuw werd geschreven. De versie van toen lijkt verdacht veel op die van nu.

In 1623 duikt het zoete gerecht voor het eerst onder de naam wentelteef op. De naam zou mogelijk een verbastering van ‘wentel het even’ zijn; het gerecht brandt snel aan en moet bijtijds omgekeerd – gewenteld – worden.

Zoals gezegd is men niet alleen in Nederland dol op de zoete lekkernij. Het gerecht verschijnt rond dezelfde tijd in Engeland op papier: als panperdy in een kookboek en als French toast in een Engelse tekst. Panperdy lijkt dan weer erg op de Franse naam voor het gerecht, pain perdu, wat zich vertaalt als vergeten of verloren brood. In Duitsland noemt men het gerecht arme Ritter. Het was een populaire manier was om restjes oud uitgedroogd witbrood, dat lange tijd erg duur was, weer eetbaar te maken en niet te hoeven verspillen.

Wist je dat...

Hartige wentelteefjes bestaan ook. Decadente voorbeelden hiervan zijn wentelteefjes met een Parmezaankorst en wentelteefjes met een topping van kreeft en kaviaar.

Bereiding

Brood naar keuze, liefst een dag oud, wordt eventjes geweekt in ei losgeklopt met melk. De sneden worden vervolgens aan beide kanten mooi goudbruin gebakken in boter en geserveerd met een zoete topping naar keuze, die varieert van vers fruit en ahornsiroop tot chocopasta en zelfs roomijs.

How to eat

Met mes en vork.

Erbij

Een pot koffie, een lekkere latte of een kopje thee.

Probeer ook eens

Kun je van brood geen genoeg krijgen? Dan smaken Vietnamese banh mi, Surinaamse broodjes en Marokkaanse rfissa je vast ook prima.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Wentelteefjes bij jou in de buurt?

Voer je postcode in