Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Banh mi

Banh mi
Banh mi

Banh mi

Banh mi is een eenpersoons Vietnamees stokbroodje gevuld met mayonaise, paté, gesneden vleeswaren, chilipepers, koriander, komkommer en ingelegde groenten. Het is een fusiongerecht dat Franse culinaire invloeden combineert met typische Vietnamese ingrediënten en wordt vaak als streetfood gegeten.

Wat is banh mi?

Banh mi (spreek uit: ‘ban mie’) betekent letterlijk brood (banh) gemaakt van tarwe (mi), wat in de volksmond neerkomt op ‘stokbrood’. Maar dat wil niet zeggen dat je een droog stuk tarwebrood te eten krijgt wanneer je dit gerecht bestelt. Als gerecht is banh mi een broodje mét beleg.

De eenpersoonsbroodjes zijn iets luchtiger vanbinnen dan de Franse baguettes die we uit de Nederlandse winkel kennen. Dit komt doordat er rijstmeel aan het tarwemeel wordt toegevoegd. De broodjes hebben een dunnere korst waar je gemakkelijk doorheen bijt.

Vietnamezen eten banh mi op alle tijdstippen van de dag en kopen het meestal bij gespecialiseerde streetfoodverkopers. Het is een prima ontbijt of lunch, ter vervanging van een broodje ham bijvoorbeeld, en ook een perfecte snack bij hartige trek.

Het begon heel simpel, in het begin van de twintigste eeuw, toen Vietnam nog een kolonie van Frankrijk was en de Fransen hun stempel drukten op het Vietnamese eten. Banh mi was toen niet meer dan een Frans stokbroodje besmeerd met kippenleverpaté en leek op de eenvoudige sandwiches die men in Parijs at. De Vietnamezen voegden hun eigen accenten toe en zo verwerd banh mi tot een heus fusiongerecht dat tegenwoordig over de hele wereld wordt gegeten.

Bereiding

Een speciaal banh mi-broodje wordt iets uitgehold, bestreken met mayonaise of boter en besprenkeld met Maggi, sojasaus of tamari. Hierop komt een vulling; vaak is dit vlees, maar er zijn allerlei varianten mogelijk (zie hieronder).

Naast het vlees bestaat de vulling uit een deel groenten. Verse chilipeperringetjes, korianderblad en komkommer zijn geliefd, evenals zoetzure ingelegde groenten in alle kleuren van de regenboog. Do chua, een tafelzuur gemaakt met daikon en wortel, is favoriet. Dit zoetzure element is cruciaal voor een goede banh mi en zorgt voor een knapperige frisheid.

Mogelijke vullingen:

  • banh mi thit ngoi, a.k.a. banh mi dac biet (speciaal): met huisgemaakte kippenleverpaté en plakjes vleeswaren
  • banh mi thit nuong: met gegrild (varkens)vlees
  • banh mi xiu mai: met varkensgehaktballetjes
  • banh mi ga: met gegrilde kip
  • banh mi cep cem, met bolletjes ijs (soms wel vier!) en gehakte pinda’s

Er bestaat een vegetarische variant, de banh mi chay, belegd met tofu of seitan.

How to eat

Snijd het broodje een keer door en serveer, of eet uit de hand. Onderweg, op straat, in een taxi, het mag allemaal.

Probeer ook eens

Banh mi is een populaire Vietnamese streetfoodsnack. Als alternatief kun je eens een Indiase pakora proberen. Een ander Vietnamees gerecht dat ook met zo’n lekker stokbroodje wordt geserveerd, is bo kho, een runderstoofpotje.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Banh mi bij jou in de buurt?

Voer je postcode in