Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Pozole

pozole

Pozole

Pozole is een Mexicaanse soep met als hoofdingrediënt bewerkte maiskorrels, hominy genaamd. Er zijn drie varianten. Witte pozole vormt de basis en is gemaakt met maiskorrels, kip of varkensvlees. Aan groene pozole worden groene chilipepers toegevoegd, aan rode pozole rode chilipepers.

Wat is pozole?

Pozole (spreek uit: ‘posss-SOH-le’) is een Mexicaanse soep met als hoofdingrediënt genixtamaliseerde (bewerkte) maiskorrels, ook wel hominy genaamd. De soep heeft een van drie kleuren. Witte pozole is de basissoep, gemaakt met maiskorrels, kip of varkensvlees, komijn en knoflook. Voor de groene variant (pozole verde) worden groene chilipepers, groene kruiden en groene tomaten toegevoegd. De rode variant (pozole rojo) wordt gemaakt met rode chilipepers.

Het gerecht wordt in Mexico het hele jaar door gegeten en is vaste prik op tafel wanneer er iets te vieren valt. Een huwelijk bijvoorbeeld, een nationale feestdag of de naamdag van een favoriete heilige. Er bestaan restaurants die volledig gespecialiseerd zijn in het maken van pozole: de pozolerías.

Hominy is een bewerkt maisproduct dat in Nederland niet of nauwelijks verkrijgbaar is. Maiskorrels worden met de base natriumhydroxide of met kalk gekookt waardoor de velletjes los gaan zitten en makkelijk verwijderd kunnen worden. De maiskorrels worden groter en zachter. Dit proces heet nixtamalisatie en zorgt ervoor dat we meer voedingsstoffen uit de maiskorrel kunnen opnemen.

Wist je dat...

De bloei van de oude Midden-Amerikaanse volkeren, zoals de Maya’s en de Azteken, wordt tenminste deels toegeschreven aan nixtamalisatie: het bewerken van de maiskorrels voordat ze worden gegeten. Hierdoor kregen mensen niet alleen meer voedingsstoffen binnen, maar smaakte hun eten ook beter. Tevens kon er deeg gemaakt worden van de gekookte mais. Zonder nixtamalisatie zouden gerechten als taco’s, tamales of nacho’s niet bestaan.

Bereiding van pozole

Het zelf bereiden van hominy is een tijdrovende klus. Je kookt maiskorrels in water waarin natriumhydroxide of kalk is opgelost. Vervolgens laat je de mais een nacht of wat weken, voordat je de velletjes met de hand van de maiskorrels afwrijft. Nu zijn de korrels klaar om soep van te maken.

De maiskorrels worden samen met kip of varkensvlees (liefst met bot), ui, komijn, knoflook en bouillon in een tot enkele uren tot een soep gekookt. Het vlees wordt voor het serveren uit de soep en van het bot gehaald. Het gaat in stukjes weer terug in de soep.

In ons land eten we meestal rode pozole. Hiertoe worden gedroogde rode chilipepers in een beetje van de soep geweekt, dan gepureerd en vervolgens door de soep geroerd. In echte Mexicaanse party-pozole wordt vaak een varkenskop of -poot meegekookt voor een extra lekkere smaak.

How to eat

Onmisbaar bij een goede pozole zijn de garnituren. Reepjes kool, partjes radijs, blokjes avocado, kneepjes limoen en gesnipperde ui bijvoorbeeld. Iedere gast mag zijn eigen kom soep ermee oppimpen.

Probeer ook eens

Eet je graag maaltijdsoepen? Dan zijn noedelsoepen als Japanse ramen en Vietnamese pho het proberen waard.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Pozole bij jou in de buurt?

Voer je postcode in