Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Pho

Pho
Pho soep

Pho

Pho, een geurige bouillon met platte rijstnoedels, plakjes rundvlees en stukjes lente-ui, is het bekendste gerecht uit de Vietnamese keuken. In Vietnam noemt men pho ook wel ‘voedsel voor alle seizoenen’ want je kunt het het hele jaar door eten.

Wat is pho?

Pho (phở, spreek uit ‘fuh’, met een licht vraagteken aan het eind, alsof je het net niet helemaal snapt), een geurige bouillon met platte rijstnoedels, plakjes rundvlees en stukjes lente-ui, is het bekendste gerecht uit de Vietnamese keuken.

Het werd voor het eerst bereid door de straatverkopers van de stad Hanoi, begin twintigste eeuw. Hoewel de Vietnamezen van origine geen rundvleeseters zijn, werden ze door de aanwezige Fransen, die het land tot 1954 bezetten, toch overgehaald het te eten. Restjes rundvlees belandden in de xao trau, een populaire noedelsoep in die tijd. Chinese gastarbeiders gaven er hun draai aan in de vorm van platte rijstnoedels en zo werd de pho geboren.

Sindsdien is het gerecht zowel lokaal als internationaal de meest gegeten Vietnamese maaltijd geworden. In Vietnam noemt men pho ook wel ‘voedsel voor alle seizoenen’ want je kunt het het hele jaar door, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bestellen.

Wist je dat...

In het Vietnamees verwijst het woord pho zowel naar het gerecht, noedelsoep met rundvlees en rijstnoedels, als naar de noedels zelf, die voluit banh pho heten. Deze dubbele betekenis laat zien hoe belangrijk de noedels zijn in deze soep.

Bereiding van pho

Er bestaan twee soorten pho: een klassieke noordelijke (pho bac) en een zuidelijke (pho nam). De klassieke pho bestaat uit platte rijstnoedels in een geurige bouillon met plakjes rundvlees en stukjes lente-ui. De zuidelijke variant is zoeter, met iets dunnere noedels en meer extraatjes, zoals koriander, taugé, limoen en soms zelfs hoisinsaus.

Beide soorten hebben dezelfde basis: rijstnoedels (banh pho) en een runderbouillon (pho bo). De amberkleurige bouillon wordt gemaakt door runderbotten te laten trekken met smaakmakers als ui, gember, kaneel, steranijs, kruidnagel en kardemom, en op smaak te brengen met vissaus en zout. Vervolgens wordt er rundvlees in gegaard.

Sinds het gerecht de wereld over is gevlogen, zijn er nog veel meer varianten bekend, waaronder pho ga oftewel pho met kip, door sommige Vietnamezen als nep-pho bestempeld maar desondanks erg smakelijk.

Pho kan worden geserveerd met ringetjes rode peper, taugé en takjes munt, met geroerbakte groenten of met plakjes dichtgeschroeide biefstuk. In Ho Chi Minh City serveert men in een hippe pho-bar zelfs een regenboogvariant, waarvoor de noedels worden gekleurd met groentesappen.

How to eat

Stort de soep met noedels en vlees in een voorverwarmde kom. Serveer eventuele extra’s, zoals taugé, kruiden, ringetjes chilipeper of partjes limoen op een bordje ernaast.

Vietnamezen eten hun pho in kommetjes van een formaat waar je makkelijk je handen omheen vouwt. Aangezien de portiegrootte in Nederlandse keukens meestal wat groter is, is het makkelijker om een iets grotere kom te nemen. Je kunt natuurlijk ook twee keer opscheppen.

Erbij

Heb je stevige trek? Pho smaakt buitengewoon lekker met knapperig gebakken miniloempiaatjes (cha gio) en een scheutje sriracha of andere chilisaus.

Probeer ook eens

Heb je zin in een pittiger soepje? Dan is bun rieu, een noedelsoep met krabvlees en tomaat, is een goed alternatief.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Pho bij jou in de buurt?

Voer je postcode in