Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Harira

Harira
Harira

Harira

Marokkaanse harira is een tomatensoep gevuld met linzen en/of kikkererwten, vlees en een boel verse kruiden. Smaakmakers verschillen van kaneel tot karwij, van kurkuma tot komijn. Soms vind je bovendien wat rijst of vermicelli in je soep.

Wat is harira?

Marokkaanse harira (spreek uit: HA-rie-ra) is een tomatensoep gevuld met linzen en/of kikkererwten, vaak wat vlees en een heleboel verse kruiden – peterselie, koriander en selderijblad bijvoorbeeld. Naast deze basisingrediënten zijn er talloze variaties, die allemaal even authentiek zijn. Elke regio heeft zijn eigen recept en elke familie voegt daar zijn eigen kleine twists aan toe. Smaakmakers verschillen van kaneel tot karwij, van kurkuma tot komijn. Het vlees kan lamsvlees of rundvlees zijn en is vooral bedoeld om de soep smaak te geven. Soms vind je bovendien wat rijst of vermicelli in je soep.

In Marokko is de soep zowat het symbool van Ramadan, de Islamitische vastenmaand. Het is traditie om de iftar, de eerste maaltijd na een dag vasten, te beginnen met (een oneven aantal) dadels gevolgd door een kom harira. De soep valt licht op de maag en wordt gezien als het perfecte begin van een grote, zware maaltijd. Het gros van de vastende Marokkanen eet dan ook een maand lang elke dag harira. Toch krijgt men er geen genoeg van. Als dat geen reden is om deze soep eens te proberen…

Harira wordt niet alleen tijdens Ramadan geserveerd, maar ook tijdens allerlei andere feestelijke en familiebijeenkomsten, zoals bruiloften en doopfeesten. De soep is tevens geliefd op koude winterdagen.

Wist je dat ...

Ook in Algerije wordt van oudsher harira gegeten. De Algerijnse variant is wat eenvoudiger en milder, met een kleiner aantal verschillende ingrediënten.

Bereiding

Blokjes lams- of rundvlees worden rondom bruin gebakken. Hier wordt met water, geweekte kikkererwten, ui, gepureerde tomaten, gehakte verse kruiden en specerijen (gember, kurkuma en kaneel bijvoorbeeld) soep van gekookt. Linzen en vermicelli of rijst mogen garen in de soep. Als alle ingrediënten gaar zijn, wordt de soep ingedikt met een papje van bloem en water. Een kneepje citroensap maakt het gerecht helemaal af.

How to eat

Je eet harira met een lepel. In Marokko zijn er speciale houten harira-lepels, die uit citrushout worden gesneden.

Erbij

Tijdens Ramadan eet men chebakia bij de soep – bloemvormige koekjes, met honing bedekt en bestrooid met sesamzaadjes. Kun je deze niet vinden, dan smaakt Marokkaans brood er ook heerlijk bij.

Probeer ook eens

Aan hartige, vullende soepen geen gebrek in de wereldkeuken. Wij Nederlanders hebben bijvoorbeeld snert, de Fransen hebben uiensoep en de Vietnamezen banh canh.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Harira bij jou in de buurt?

Voer je postcode in