Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Marokkaans brood

Marokkaans brood
Marokkaans brood

Marokkaans brood

Dit Marokkaanse huis-, tuin- en keukenbrood, in Marokko khobz geheten, is een rond, witbrood met een knapperige korst en wordt bij elke maaltijd gegeten. Het past perfect bij de Marokkaanse manier van eten, waarbij je met een stuk brood salades, vleesgerechten of tagine oplepelt.

Wat is Marokkaans brood?

Dit Marokkaanse huis-, tuin- en keukenbrood, in Marokko khobz (spreek uit: ‘ggg-hobz’) geheten, is een rond witbrood met een knapperige korst en wordt bij elke maaltijd gegeten.

Het past perfect bij de Marokkaanse manier van eten, waarbij je stukken brood gebruikt in plaats van bestek om salades, vleesgerechten of tagine op te lepelen. khobz wordt ook wel opengesneden en gevuld met gegrild vlees of ander beleg.

Khobz is niet het enige brood waar Marokkanen dol op zijn. Toch verschilt het van platbroden zoals msemen, baghrir en harcha in zijn dikte. Khobz is in vergelijking met Nederlands brood dan wel plat, maar niet zo plat als sommige andere platbroden – ergens tussen de 1,5 en 3 cm dik is normaal.

Tot in de jaren 1980 maakten de meeste families zelf het deeg voor hun khobz en lieten het brood dan bakken in de lokale ferran, gemeenschapsovens die in elke wijk te vinden waren. Tegenwoordig nemen veel minder mensen de tijd om hun eigen brood te bakken en gaan ze naar de bakker.

Wist je dat ...

Dankzij de korst is het brood stevig genoeg om natte etenswaren op te moppen. De korst is zo geliefd dat sommige mensen de binnenkant eruit peuteren en laten liggen, en alleen de korst opeten.

Bereiding

Khobz kan gemaakt worden van diverse soorten meelproducten, van tarwebloem en semolina tot gerst en havermeel. Het meel wordt met zout, suiker, gist, water en wat olie tot een zacht, glad en elastisch deeg gekneed. Het deeg wordt tot ballen gevormd die even mogen rijzen. Vervolgens worden ze platgedrukt, met de hand, en mogen ze nogmaals rijzen. De broden worden tot slot met een mes op een paar plekjes ingekerfd in een minuut of twintig gaar en mooi goudbruin gebakken.

How to eat

Khobz eet je meteen, dezelfde dag nog. De volgende dag is het niet lekker meer.

Erbij

Dit brood past bij alles, en alles past bij dit brood. Alleen couscous niet.

Probeer ook eens

Elk land heeft zo zijn eigen favoriete alledaagse brood. In Frankrijk is het baguette, in Griekenland pita en in Turkije Turks brood.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Marokkaans brood bij jou in de buurt?

Voer je postcode in