Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Tagine

Tagine
Tagine

Tagine

Tagine is een slow stoofgerecht uit de Marokkaanse keuken, wordt klaargemaakt in een speciale kookpot en bevat meestal een complexe mix van sappig vlees, kip of vis met groenten, gedroogd fruit en specerijen. Een goede tagine heeft een perfecte balans van zoete en hartige smaken.

Wat is tagine?

Tagine (ook wel tajine, spreek uit: ‘tah-ZJIEN’) is een slow stoofgerecht uit de Marokkaanse keuken. Het gerecht wordt klaargemaakt in een speciale kookpot, die ook tagine heet – het Arabische woord tajin betekent letterlijk ‘ondiepe aardewerken pot’. De bodem van de pot is een ronde schaal; het deksel past daar perfect op zodat geen stoom ontsnapt, en loopt taps toe in een opvallende stompe punt. Het geheel is van een dikke laag aardewerk of klei gemaakt.

Het stoofpotje bevat een complexe en immer variërende mix van sappig vlees, kip of vis met groenten, (gedroogd) fruit en specerijen. De specerijenmix is vaak een goed bewaard familiegeheim. Olijven, ingelegde citroen, verse kruiden, ze kunnen allemaal naar smaak van de chef worden toegevoegd. Een goede tagine heeft een perfecte balans van zoet en hartig.

Oorspronkelijk pruttelde de tagine op een vuurtje of bedje van houtskool; tegenwoordig gebruikt men eerder een sudderplaatje op een gasfornuis. De bijzondere deksel zorgt ervoor dat het verdampte vocht weer naar beneden drupt en zo de ingrediënten niet uitdrogen en het geheel sappig blijft.

Dat de tagine in de Maghreb geboren werd, staat vast. De meeste experts wijzen specifiek Marokko aan als land van oorsprong. De vroegste versies stammen uit de negende en tiende eeuw. Specerijen als kaneel en kardemom, evenals geparfumeerde essences en bloemen, werden meegebracht door Arabische veroveraars en toegevoegd aan de stoofpotjes van de oorspronkelijke Berberbevolking.

Klassieke taginecombi’s zijn kip met olijven en ingelegde citroen, rundvlees met pruimen en lamsvlees met dadels en abrikozen. Bestel je Berbertagine, dan wordt het vlees verborgen onder een kegelvormige waaier van groenten. Vegetarische tagines bevatten naast groenten meestal peulvruchten; kikkererwten zijn favoriet.

Wist je dat ...

Er zijn ook dunnere, prachtig beschilderde, geglazuurde tagines te koop, die puur voor het opdienen zijn bedoeld.

Bereiding

Tagine is een mager gerecht: het is niet veel vetter dan het vlees of de vis (en eventueel de noten) die je toevoegt. Voor een lamtajine mag het lamsvlees eerst een nacht pekelen in zout; dit maakt het vlees lekker sappig. Blokjes lam worden in een scheutje olie bruin gebakken. Ui, saffraan, gember en kaneel mogen even meebakken. Het geheel wordt net onder water gezet en mag lekker lang sudderen tot het vlees smelt in je mond en de saus is ingedikt. Tussendoor roert de chef er nog wat honing en dadels doorheen. Over de tagine gaat bijvoorbeeld geroosterd amandelschaafsel en gehakte peterselie of munt.

How to eat

Tagine eet je gloeiend heet, terwijl het gerecht nog napruttelt in de schaal.

Erbij

In Marokko eet men brood bij tajine; wij Nederlanders kiezen vaak voor couscous.

Probeer ook eens

Stoofjes als hachee en boeuf bourguignon zijn Europese vriendjes van de tagine. Callos is dankzij zijn avontuurlijke ingrediënten een stoofpotje voor gevorderden.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Tagine bij jou in de buurt?

Voer je postcode in