Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Sellou

Sellou
Sellou

Sellou

Sellou is snoepgoed op z’n Marokkaans. Het gerecht bestaat uit een mengsel van geroosterde en fijngemalen amandelen en sesamzaadjes, bruingebakken bloem, poedersuiker en/of honing, kaneel en anijs. Wie wil, voegt ook nog fijngemalen mastiek toe – een unieke smaakmaker van hars uit de mastiekboom (Pistacia lentiscus).

Wat is sellou?

Sellou (spreek uit: ‘sel-loe’) is snoepgoed op z’n Marokkaans. Het gerecht bestaat uit een mengsel van geroosterde en fijngemalen amandelen en sesamzaadjes, bruingebakken bloem, poedersuiker en/of honing, kaneel en anijs. Wie wil, voegt ook nog fijngemalen mastiek toe – een unieke smaakmaker van hars uit de mastiekboom (Pistacia lentiscus).

De verhoudingen van de ingrediënten verschillen van familie tot familie en van regio tot regio. De een houdt van extra zoete sellou, de ander van een iets grovere textuur of wat extra kaneel. Soms wordt de sellou als een kruimelige berg geserveerd, gedecoreerd met hele amandelen, soms wordt het ook vermengd met gesmolten, geklaarde boter en tot balletjes of koeken gevormd.

Sellou verschijnt vaste prik op tafel tijdens de Ramadan en bij de geboorte van een kind, vermoedelijk vanwege de hoge voedingswaarde van het goedje. Men serveert het ook graag tijdens het Suikerfeest, bruiloften en andere speciale gelegenheden.

Wist je dat...

Sellou wordt meestal in grote hoeveelheden gemaakt; genoeg om de hele Ramadanmaand mee door te komen bijvoorbeeld. Eenmaal gemaakt blijft het mengsel gerust een paar maanden goed.

Bereiding

Maak je borst maar nat, want hoe simpel het ook klinkt, sellou is een heleboel werk en de bereiding wordt meestal over meerdere dagen uitgesmeerd. Je volgt de volgende stappen:

  • Was ongepeld sesamzaad, laat uitgebreid drogen en haal eventuele resterende vuiltjes, takjes of steentjes ertussenuit. Rooster het sesamzaad in de oven knapperig.

  • Rooster tarwebloem in de oven goudbruin en zeef het zorgvuldig.

  • Blancheer bruine amandelen, wrijf de velletjes eraf en laat ze drogen. Bak ze in wat olie in een koekenpan bruin.

  • Klaar boter.

  • Meng en zeef de gebruinde bloem met poedersuiker, specerijen en zout. Maal de sesamzaadjes helemaal fijn in een keukenmachine. Doe hetzelfde met de amandelen. Meng de gemalen sesam en amandel door het bloemmengsel.

  • Smelt de geklaarde boter, meng door het selloumengsel en kneed enkele minuten door. Laat afkoelen en stevig worden in de koelkast.

  • Vorm de sellou in de gewenste vorm – conisch, balletjes, als koekjes, als taart – en decoreer met bruin gebakken blanke amandelen.

How to eat

Je eet sellou met een (thee)lepeltje. Het is een machtige zoetigheid, dus wees niet te gretig: een kleine portie is vaak meer dan genoeg.

Erbij

Muntthee of een andere warme drank.

Probeer ook eens

Fan van nootachtige nagerechten? Dan zul je Turkse baklava of kataifi vast ook lekker vinden.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Sellou bij jou in de buurt?

Voer je postcode in