Kataifi
Kataifi
-
Keukens Griekse keuken
-
Basis Deeg / beslag
-
Type gerecht Nagerecht
-
Voor Zoetekauwen
Wat is kataifi?
Kataifi (Griekse spelling καταΐφι, spreek uit: ‘kata-IE-fie’) is een Grieks dessert gemaakt van kataifi-deeg, ook wel gesponnen tarwe genoemd. Een vulling van noten, suiker en geurige specerijen wordt in het beboterde deeg gerold en gebakken. Alsof dat niet lekker genoeg is, worden de deegnestjes ook nog eens overgoten met een suikersiroop. Het resultaat is suikerzoet, boterig, knapperig en onweerstaanbaar.
Griekenland is niet het enige land waar men dit bijzondere deeg, dat qua uiterlijk wel wat weg heeft van vermicelli, eet. De Turken eten namelijk een vergelijkbaar zoet baksel gemaakt van vermicellideeg, kunefe geheten, dat gevuld is met kaas. Terwijl men in Italië – zeker in die regionen waar men zowat naar de Griekse overkant kan zwaaien – graag gamba’s in het deeg verpakt.
Van oudsher wordt het gerecht in Griekenland gegeten op belangrijke Grieks-Orthodoxe feestdagen, zoals met Kerstmis en op de eerste dag van het vasten, Kathara Deftera (Groene Maandag).
Wist je dat...
De Grieken maken hun kataifi-deeg niet zelf. Ooit waren er overal speciale winkels waar het werd gemaakt, maar tegenwoordig kopen de meeste mensen het gewoon in de supermarkt. In Nederland vindt je het deeg in het koelvak van de Turkse supermarkt, onder de naam kadayif.
Bereiding van kataifi
Het gerecht kataifi kent vele gedaanten, die verschillen per chef, regio en jaargetijde. Afhankelijk van de lokale notenbomen is de vulling gebaseerd op amandelen, pistachenoten of juist walnoten. Het deeg kan worden beboterd met gewone boter, maar ook met geiten- of schapenboter; al dan niet geklaard. Tijdens de vastenperiode gebruikt men liever olie of margarine voor een vegane versie. De suikersiroop bevat van oudsher honing en kan worden geïnfuseerd met de smaak van vanille, citroen of kaneel. Neem al deze varianten in ogenschouw en je begrijpt, er zijn talloze subtiel verschillend smakende kataifi mogelijk.
De basisversie maak je als volgt. Een suikersiroop gemaakt met suiker, honing, water, citroenschil en citroensap wordt met een stokje kaneel getrokken. De vulling van gehakte noten en suiker krijgt ook een vleugje van het een of ander – rozenwater bijvoorbeeld, kaneel of kruidnagel. Als laatste stap in de voorbereiding worden de sliertjes van het kataifideeg uit elkaar getrokken.
Nu kan de kataifi worden samengesteld. Sommige chefs maken ze in hun handpalm terwijl anderen liever op een aanrecht werken. Een laagje deeg wordt neergelegd en ingekwast met gesmolten boter. Hier gaat een schepje vulling bovenop. Dan wordt het deeg opgerold en op een bakplaat gelegd. De kataifi wordt gebakken en terwijl het gebak nog warm is, wordt de siroop eroverheen gesprenkeld. Zodra de siroop is opgenomen door de kataifi, kunnen ze worden gegeten.
How to eat
Lekker als dessert of bij de koffie.
Probeer ook eens
Baklava en kunefe doen denken aan kataifi. Probeer de verschillende versies en ontdek de regionale en nationale finesses van deze drie zoete lekkernijen.