Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Patatas bravas

Patatas bravas

Patatas bravas

Patatas bravas zijn Spaanse gebakken aardappels in een pittige tomatensaus. De aardappels zijn knapperige, bruin gebakken blokjes en de oranje saus is rokerig, pittig en diep van smaak. Het is een van de weinige pittige gerechten in de doorgaans milde Spaanse keuken.

Wat zijn patatas bravas?

Patatas bravas (spreek uit: ‘pat-tat-tas brab-bas’) zijn Spaanse gebakken aardappels in een pittige tomatensaus. Het klinkt wat eenvoudig, maar een goede patatas bravas vergeet je niet snel. De aardappels zijn niet zomaar aardappels, maar knapperige, bruin gebakken blokjes en de oranje saus is rokerig en diep van smaak. Chilipepers, cayennepeper en/of heet paprikapoeder geven de saus zijn felheid; het is een van de weinige pittige gerechten in de doorgaans milde Spaanse keuken.

Het woord bravas heeft verschillende betekenissen; het gerecht heet daarom ‘dappere aardappels’, maar ook ‘boze aardappels’ of ‘pittige aardappels’. Volgens kenners zijn al die verschillende benamingen van toepassing op deze populaire tapa (borrelhap). Het gerecht is zo geliefd dat zelfs Spanjaarden het liever niet delen, en het is dan ook helemaal niet vreemd als je een grotere portie (racion) helemaal voor jezelf alleen besteld.

De gevierde snack komt oorspronkelijk uit Madrid waar het begin jaren vijftig van de vorige eeuw werd bedacht. Een van de restaurants in de race als oorspronkelijke ‘bron’ van het gerecht is restaurantketen Las Bravas in het centrum van de stad. Hier zijn ze zo zeker van hun zaak, dat ze hun Las Bravas-saus zelfs in het officiële merkenregister hebben laten registreren. Eet je hier patatas bravas, dan eet je ze loeiheet, terwijl je staat aan een statafeltje of aan de toonbank. Ga je liever zitten, dan hoef je niet lang te zoeken, want patatas bravas staan op elke tapaskaart, zowel in Madrid als (ver) daarbuiten.

Wist je dat...

In een deel van Spanje is een schaaltje patatas bravas ondenkbaar zonder een tweede saus: knoflooksaus (allioli). De scherpe knoflook biedt tegenwicht aan de zoetpittige tomatensaus en het zicht van die aardappeltjes, bedolven onder twee kleuren saus, doet wat snackbarachtig aan. Knijp je ogen toe en het lijkt wel een patatje speciaal…

Bereiding van patatas bravas

Vastkokende aardappels worden in blokjes gesneden en twee keer gefrituurd tot ze goudbruin, gaar en knapperig zijn.

Op de aardappels gaat sowieso een tomatensaus, gemaakt met tomaten, chilipepers, ui, (gerookte)paprikapoeder en/of cayennepeper, azijn, suiker en zout. Daarnaast kun je er in sommige authentieke Spaanse restaurants ook een knoflookmayo bij verwachten, gemaakt met knoflook, ei, zout en azijn. De twee mogelijkheden staan in restaurants weleens als twee verschillende tapas op het menu: patatas allioli en patatas bravas. In dat geval zou je ze ook allebei kunnen bestellen en op de grote hoop kunnen gooien.

How to eat

De aardappels worden bedruppeld met de tomatensaus, en eventueel de allioli, geserveerd. Eet ze als snack of als onderdeel van een selectie tapas.

Erbij

Lekker met calamares of albondigas en een of twee groente-tapas.

Probeer ook eens

Turkse kumpir is een aardappelgerecht waarbij de aardappel ook wordt bedolven, zowel onder verschillende sauzen als onder diverse toppings naar keuze.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Patatas bravas bij jou in de buurt?

Voer je postcode in