Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Calamares

Calamares

Calamares

Calamar is het Spaanse woord voor inktvis en het gerecht calamares bestaat dan ook uit gefrituurde inktvisringen in een jasje van beslag of broodkruim. Men serveert het gerecht meestal als tapa, vaak met partjes citroen en aioli ernaast.

Wat zijn calamares?

Calamar is het Spaanse woord voor inktvis. Gaat het om inktvis als ingrediënt, dan wordt meestal de Spaanse meervoudsvorm calamares (spreek uit: kalla-MAR-res) gebruikt. Calamares of calamaris zijn ook de Nederlandse benamingen voor de pijlinktvis. Italianen noemen de dieren weer calamari. Al deze namen worden tevens gebruikt voor een gerecht bestaande uit gefrituurde inktvisringen in een jasje van beslag of broodkruim.

Het gerecht calamares staat niet alleen in Spanje, maar in het hele Middellandse Zeegebied op de menukaart, al is het gerecht in Spanje het meest geliefd én gegeten van allemaal. Hier serveert men het gerecht als tapa, vaak met partjes citroen en aioli ernaast. Calamares a la romana (Romeinse inktvis) wordt het gerecht wel genoemd. Of calamares rebozados (gepaneerde inktvis). In Madrid eet men de gefrituurde snack het liefst in een broodje, als bocadillo dus.

Wist je dat...

Om te voorkomen dat inktvis te rubberig wordt, wordt het dier voor gebruik in de keuken eerst diepgevroren. Vaak gebeurt dit op de vissersboot al, maar verse inktvis kan ook thuis eerst in de vriezer gelegd worden.

Bereiding van calamares

De pijlinktvis, een soort inktvis met tien tentakels, is favoriet voor dit gerecht. Het visvlees is stevig en wit, met een milde smaak, soms bijna nootachtig. Het holle lijfje van de inktvis wordt overdwars in ringen van ongeveer twee centimeter gesneden.

Terwijl het frituurvet opwarmt, wordt een deeg- of paneerjasje bereid. De ingrediënten ervan variëren van chef tot chef. Soms worden de inktvisringen eenvoudigweg door wat bloem met zout en peper gehaald. Het kan zijn dat de ringen daarna in losgeklopt ei worden gedoopt, maar dat hoeft niet. Soms wordt er een heus beslag gemaakt, met ei, bloem, bakpoeder en (mineraal)water, dat wel wat weg heeft van Japans tempurabeslag. Het jasje kan verder op smaak worden gebracht met specerijen, gerooktepaprikapoeder bijvoorbeeld.

De ‘beklede’ ringen worden kort in de hete olie gefrituurd. Zo wordt het jasje knapperig maar blijft de inktvis mals. Te lang en de inktvis wordt rubberig en taai.

How to eat

Pak je het authentiek aan, dan mogen partjes citroen niet zeker ontbreken: knijp ze uit over de ringen en eet het gerecht snel op. Een dip zoals mayo of aioli past ook prima.

Erbij

Misschien niet heel Spaans, maar wel heel lekker: een kannetje sake bij je calamares!

Probeer ook eens

Durf je rauwe inktvis te proberen? Kies dan voor inktvis-sushi, zoals nigiri.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Calamares bij jou in de buurt?

Voer je postcode in