Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Bocadillo

Bocadillo

Bocadillo

Een bocadillo is een Spaans belegd broodje waar van alles op kan zitten, zoet of hartig, van ham en/of kaas tot Spaanse tortilla, tonijn of pulled pork. Ze worden zowel warm als koud gegeten. Mensen maken hun bocadillos thuis, kopen ze onderweg of in een restaurant.

Wat is een bocadillo?

Een bocadillo (spreek uit: ‘bo-ka-DIE-jo’) is een Spaans belegd broodje; bijna zonder uitzondering betreft het een wit, hard stokbroodachtig broodje. Er kan van alles opzitten, zoet of hartig, en het kan zowel warm als koud worden geserveerd. Mensen maken hun bocadillos thuis of kopen ze onderweg, in barretjes, op straat, in cafetaria’s of in speciale fastfoodketens die zich in bocadillos specialiseren.

Spanjaarden hebben een eigenaardig eetschema ; sommige mensen eten wel vijf keer per dag. De bocadillo kan op elk van deze eetmomenten tevoorschijn worden gehaald, van el desayuno (het ontbijt) via la merienda (de middagsnack) tot la cena (het avondmaal). Als er nog een ander volk is dat begrijpt hoe veelzijdig een belegde boterham kan zijn, zijn wij Nederlanders het wel. Bocadillo’s zijn dan ook relatief makkelijk te vinden in Nederland.

Van oudsher houden de Spanjaarden van eenvoudige broodjes zonder al teveel tierlantijnen. Slablaadjes, sauzen of augurken zul je in het land zelf dan ook niet per se op je broodje terugvinden. Bestel je in een no nonsense barretje een bocadillo con queso bij een glaasje cerveza (bier), dan krijg je een broodje met kaas, verder niks, heel minimalistisch. Nou vooruit dan, soms wordt je broodje aan de binnenkant even ingewreven met een opengesneden tomaat.

Simpele bocadillos zijn bijvoorbeeld belegd met:

  • queso – kaas
  • jámon – ham
  • jámon y queso – ham en kaas
  • lomo – warm varkensvlees
  • carne mechada – pittige pulled beef
  • pechuda de pollo – kipfilet
  • tortilla – omelet
  • atún – tonijn
  • especial – dit speciale beleg is per kok, per restaurant en waarschijnlijk ook per dag verschillend

Maar net als in de rest van de wereld, krijgen ook in Spanje gewone gerechten een culinaire makeover, met als gevolg dat er steeds meer opgepimpte varianten van de bocadillo op menukaarten verschijnen. Wat dacht je van rosbief met foie gras en rucola, of een BLT (bacon-lettuce-tomato) met kipschnitzel?

Wist je dat...

Bocadillo betekent ‘kleine mondvol’. Al is het gemiddelde Spaanse belegde broodje wel iets omvangrijker dan dat…

Bereiding van bocadillos

De harde witte broodjes worden opengesneden en eenvoudigweg belegd met de gekozen vulling. Simpel.

How to eat

Staand of zittend aan de bar van een Spaans eettentje, da’s de meest logische plek om je bocadillo te eten. Achter je computerscherm, in de trein of gewoon thuis aan de keukentafel kan ook. Zoals gezegd, bocadillos kunnen en mogen altijd.

Probeer ook eens

De Vietnamezen zijn ook dol op een gevuld stokbroodje. Hun versie? Banh mi.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Bocadillo bij jou in de buurt?

Voer je postcode in