Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Mechoui

Mechoui
Mechoui

Mechoui

Om Marokkaanse mechoui te maken wordt van oudsher een heel lam langzaam aan het spit of in een kuil in de grond, op houtskool, gegrild. De naam is afgeleid van het Arabische woord mašwī, wat ‘gegrild’ betekent. Mechoui wordt vaak als voorgerecht geserveerd.

Wat is mechoui?

Om Marokkaanse mechoui (spreek uit: ‘misj-wie’) te maken wordt van oudsher een heel lam aan het spit of in een kuil in de grond, op houtskool, gegrild. Het is een echt slowfoodgerecht, waarbij het vlees urenlang op een lage temperatuur wordt gegaard tot het zowat van het bot afvalt. Mechoui wordt in het land zelf vaak als voorgerecht geserveerd, waarbij het vlees met een grote groep wordt gedeeld.

De meest geliefde delen van het dier zijn de oogballen en de kop. Tijdens feesten en partijen worden ze wel door de gastheer aan de eregasten aangeboden.

De naam mechoui is afgeleid van het Arabische woord mašwī, wat ‘gegrild’ betekent. Het gerecht is in heel Noord-Afrika populair; naast Marokko ook in Tunesië en Algerije. In Algerije roostert worden voor het gerecht niet alleen lam, maar ook andere soorten vlees gebruikt.

Wist je dat...

In Canada, en dan met name in de stad Quebec, houdt men wel van een ‘mechoui party’, met name tijdens festivals en culturele festiviteiten. De feestgangers staan erbij en kijken ernaar, terwijl het lam aan het spit ronddraait.

Bereiding

Echte mechoui maken is een fikse klus. Het lamskarkas wordt met knoflook ingewreven en flink gekruid, bijvoorbeeld met komijn, saffraan, ras el hanout en/of gemberpoeder. Dan wordt het lam op een boomtak gespiesd en met de hand boven smeulend houtskool gedraaid en gedraaid (en gedraaid), urenlang. Tussendoor wordt het vlees regelmatig ingesmeerd met gesmolten boter – hierdoor wordt het vel lekker crispy.

Wordt het vlees in een kuil in de grond gegaard, dan duurt de bereiding nog langer. Er wordt dan eerst een kuiloven gebouwd.

Bestel je mechoui in een restaurant, dan is de kans groot dat er een kleiner stuk vlees in de oven is bereid, een lamsbout of lamsschouder bijvoorbeeld. In Nederland zijn ook mechoui-koteletjes populair.

How to eat

Eet je je mechoui door kleine stukjes met de rechterhand van het hele lam af te trekken, dan ben je helemaal authentiek bezig.

Erbij

Traditionele mechoui wordt heel simpel geserveerd, met zout en gemalen komijn om in te dippen, Marokkaans brood en muntthee.

Probeer ook eens

Turkse adana kebab wordt ook gemaakt met lamsvlees en bovendien geroosterd boven houtskoolvuur. Authentieke Mexicaanse cochinita pibil bestaat weliswaar uit varkensvlees, maar wordt à la mechoui ingesmeerd met specerijen en langzaam in een kuiloven gegaard.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Mechoui bij jou in de buurt?

Voer je postcode in