Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Bruschetta

Bruschetta
Bruschetta

Bruschetta

Bruschetta is een Italiaans voorgerecht bestaande uit een sneetje brood, ingewreven met knoflook, besprenkeld met olijfolie en belegd met kleine blokjes verse tomaat en basilicum. Het woord bruschetta komt van het Italiaanse werkwoord bruscare, en betekent ‘toasten boven een open vuur’.

Wat is bruschetta?

Bruschetta (spreek uit: ‘bruu-SKET-tah’) is een Italiaans voorgerecht bestaande uit een sneetje brood, ingewreven met knoflook, besprenkeld met olijfolie en belegd met kleine blokjes verse tomaat en basilicum.

Het woord bruschetta komt van het Italiaanse werkwoord bruscare, en betekent ‘toasten boven een open vuur’. Een bruschetta is dus eigenlijk een toastje, al lijkt het (gelukkig!) in de verste verten niet op onze knoepharde, droge Melbatoastjes. In zijn meest oorspronkelijke vorm is de bruschetta een plakje geroosterd brood, met daarop wat olijfolie van het seizoen. Zo eet men het nog altijd in Toscane, waar men het gerecht overigens ook wel fett’unta (vette plak) noemt.

Ga je een klein stapje chiquer, dan wordt het broodje ingewreven met een doorgesneden teentje knoflook en gaat er wat zout overheen. Verder dicteert de landkaart wat de Italianen het liefst op hun bruschetta leggen. Sicilianen kiezen voor oregano, Romeinen voor ansjovis en mozzarella en Calabriërs kiezen voor rozemarijn. Buiten Italië – zo ook in Nederland – krijg je, wanneer je bruschetta besteld, eigenlijk altijd in blokjes gesneden verse tomaat en dunne reepjes basilicum op het broodje.

Bereiding

Eersteklas ingrediënten zijn belangrijk voor een eenvoudig gerecht als bruschetta. De beste tomaten, liefst sappige vlees- of romatomaten worden ontveld, in stukjes gehakt en mogen van sommige chefs eerst even marineren in jonge olijfolie met wat zout en peper.

Italiaanse chefs gebruiken graag Toscaans brood, dat op zichzelf niet zoveel smaak heeft, maar is het eenmaal oudbakken en belegd, dan komt het brood helemaal tot zijn recht. Andere rustieke broodsoorten zijn ook erg lekker. Het wordt bij voorkeur geroosterd boven vuur, voor dat rokerige extraatje, en licht ingewreven met knoflook. Hierop gaan een lepel tomaten en een paar druppels olijfolie. Wat flinterdunne reepjes basilicum maken het voorgerechtje af. Bescheiden? Ja. Maar oh zo smaakvol.

How to eat

Bruschetta wordt in het land zelf geserveerd als voorgerecht, als hapje bij de wijn of als onderdeel van een antipasti -schotel. Je eet bruschetta met je vingers.

Erbij

Het Italiaanse motto als het om bruschetta gaat luidt: brood van een dag oud, olijfolie van een maand oud, wijn van een jaar oud. Serveer daarom een jonge, fruitige, lichte rode wijn of rosé bij dit gerecht en je zit altijd goed.

Probeer ook eens

Brood wordt elders eerder als bijgerecht geserveerd. De Grieken eten pita bij hun hoofdgerechten, de Turken pide en Indiërs naan.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Bruschetta bij jou in de buurt?

Voer je postcode in