Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Pico de gallo

Pico de gallo
Pico de gallo

Pico de gallo

Pico de gallo is een Mexicaanse salsa fresca oftewel verse salsa, gemaakt met slechts vijf rauwe ingrediënten: tomaten, ui, koriander, chilipepers en een beetje limoensap. De precieze verhoudingen zijn het geheim van dit eenvoudige bijgerechtje.

Wat is pico de gallo?

Pico de gallo (spreek uit: ‘pie-koo de gal-joo’) is een Mexicaanse salsa oftewel saus gemaakt met rauwe ingrediënten. Zo’n rauwe saus wordt in het Spaans ook wel salsa fresca (verse salsa) genoemd. Pico de gallo bestaat uit slechts vijf ingrediënten: tomaten, ui, koriander, chilipepers en een beetje limoensap, in precies de juiste verhoudingen. Net als bij vele andere eenvoudige gerechten, zijn ook bij pico de gallo nu juist die precieze verhoudingen de bron van vele discussies en familieruzies.

Hoewel de Azteken al chilipepers en tomaten vermengden met wilde kruiden, kan de pico de gallo pas na de komst van de Spaanse ontdekkingsreizigers, en nieuwe ingrediënten als limoenen en koriander, ontstaan zijn.

Salsa's

Het gerecht is een van de vele salsa’s die in de Mexicaanse keuken worden geserveerd. Salsa’s verschillen van de sauzen zoals we die in de Hollandse keuken kennen; in Mexico is een salsa een salade, saus en bijgerecht ineen. Salsa’s zijn gehakt of juist gepureerd, de ingrediënten zijn rauw of juist geroosterd, de smaak is mild of juist heet. Salsa’s zijn bijna altijd vrij van vet en suiker en dus een gezond toevoeging aan je maaltijd.

Wist je dat...

Pico de gallo betekent letterlijk ‘snavel van de haan’. Waarom dit zo is, weet eigenlijk niemand. Vroeger werd het gerecht tussen duim en wijsvinger gegeten, wat zou lijken op (inderdaad) de bek van een haan. Ook zou de kleur van pico de gallo lijken op die van een haan. Bovendien betekent het Spaanse woord picar ‘hakken’ wat weer zou kunnen verwijzen naar de textuur van de saus.

Bereiding van pico de gallo

Rijpe tomaten, liefst gerijpt in de volle zomerzon, en uien worden in blokjes van gelijke grootte gesneden. Hier wordt gehakt korianderblad, fijngesneden chilipeper (vaak serranopeper of jalapeñopeper) en limoensap doorheen geschept. Meer dan deze vijf rauwe ingrediënten en wat zout komen er traditioneel gezien niet bij kijken. Toch zetten chefs in Mexico of Texas, maar ook daarbuiten, hun pico de gallo weleens naar eigen hand met extra toevoegingen zoals knoflook, avocado, radijs of zelfs fruit.

How to eat

Je eet pico de gallo licht gekoeld of op kamertemperatuur – niet warmer en ook niet kouder want dan komt de echte smaak niet voldoende naar boven.

Erbij

Pico de gallo is goed in sociaal netwerken: de saus kan het met bijna elk ander gerecht uit de Mexicaanse en Tex-Mexkeukens door een deur. Van oorsprong eet men het graag bij taco’s, nacho’s en molletes, het Mexicaanse antwoord op de Italiaanse bruschetta.

Probeer ook eens

Tomatensalsa en guacamole zijn goede vervangers van pico de gallo – de basisingrediënten, tomaten, chilipepers, ui en limoensap, zijn in alle drie de bijgerechtjes aanwezig.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Pico de gallo bij jou in de buurt?

Voer je postcode in