Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Nasi koening

Nasi koening

Nasi koening

Nasi koening (of nasi kuning) is Indische gele rijst, gemaakt van witte rijst waar tijdens het koken kurkuma en enkele smaakmakers aan worden toegevoegd. Het wordt gegeten op feesten zoals verjaardagen en bruiloften. De goudgele rijst doet denken aan goudbergen en belooft zo geluk, rijkdom en hoop.

Wat is nasi koening?

Nasi koening (spreek uit: ‘na-sie KOE-ning’) is gele rijst. Het gerecht wordt gemaakt van witte rijst waar tijdens het koken kurkuma en enkele smaakmakers aan worden toegevoegd. Nasi koening wordt gegeten op feesten en partijen, zoals verjaardagen, bruiloften of afstuderen. De goudgele rijst doet denken aan goudbergen en belooft zo geluk, rijkdom en hoop. Voordat de gele rijst wordt gegeten, wordt ‘ie eerst aan de goden geofferd.

Nasi koening kan worden opgediend met een aantal bijgerechten, zoals reepjes omelet, ringetjes chilipeper en komkommer. Op sommige van de Indonesische eilanden wordt de rijst tijdens het koken gemengd met wat kleefrijst zodat ‘ie goed plakt, en vervolgens in de vorm van een puntige kegel opgediend, met allerlei lekkernijen eromheen. Dit gerecht heet nasi toempeng.

In Nederlandse restaurants wordt nasi koening meestal als variant op witte rijst geserveerd. Soms zie je ook nasi koening speciaal op een menu staan; dan kun je naast de rijst een reeks kleinere vlees-, tempé- en/of groentegerechten verwachten.

East vs. West

Bij ons is rijst een bijgerecht en we zien de verschillende soorten – nasi poetih (witte rijst), nasi koening, ketan poetih (kleefrijst) – dan ook vaak als inwisselbaar. Maar in Azië speelt de bescheiden rijstkorrel vaak een centralere rol. Er wordt veel aandacht besteed aan de bereiding, en de oogst is voor veel mensen van levensbelang. Voor een Indonesiër voedt rijst niet alleen het lijf, maar ook de geest. Er is zelfs een godin van de rijst, Dewi Sri.

Wist je dat...

Wordt er tijdens een feest nasi koening geserveerd, dan is het de bedoeling dat het feestvarken de eerste schep neemt, voordat de rest van de feestgangers toehappen.

Bereiding van nasi koening

Gewassen witte rijst wordt samen met een gekneusde stengel sereh (citroengras), koenjit (kurkuma), santen asli (kokosmelk van geweekte santen) en water gekookt. Dit is de basis – afhankelijk van de chef gaan er mogelijk nog wat extra smaakmakers in het kookwater: salaamblad (een soort laurier) bijvoorbeeld, laos (galangal), djeroek peroetblad (limoenblad) of pandanblad.

Probeer ook eens

In Japan houdt men ook wel van bijzondere rijstgerechten. Onigiri, bijzonder gevormde en soms uitgebreid versierde rijstdriehoekjes, zijn hier een goed voorbeeld van.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Nasi koening bij jou in de buurt?

Voer je postcode in