Onigiri
Onigiri
-
Keukens Japanse keuken
-
Allergenen Afhankelijk van variant
-
Basis Rijst
Wat is onigiri?
Onigiri (spreek uit ‘o-NIE-gie-rie’) is gekookte rijst, op smaak gebracht met zout en kruiden, die wordt samengeperst tot hartige balletjes, driehoekjes of schijfjes. Onigiri hebben soms een vulling van (restjes) vlees, vis of groente en vaak een versiering aan de buitenkant.
Onigiri is het praktische, relaxte, fun zusje van de serieuzere sushi. Er zijn geen jaren training nodig om onigiri te mogen maken. De chef hoeft geen eeuwenoude tradities te volgen en mag er zelfs zijn eigen creativiteit op loslaten. De resultaten zijn soms ronduit schattig: onigiri met kleine gezichtjes of ‘verkleed’ als cute konijntjes bijvoorbeeld.
Japanners eten onigiri graag onderweg. Het wordt vaak thuis gemaakt en meegenomen, maar is ook onderweg te koop: in supermarkten, op treinstations en zelfs in (snoep)automaten. Het is een veel geziene vulling van lunchtrommels, maar ook een snack die Japanners weemoedig doet terugdenken aan lang vergeten schoolreisjes en familietripjes. De rijstballetjes of -driehoekjes (de driehoekjes zijn de traditionele vorm) worden gewoonlijk verpakt in plasticfolie of in bamboeblad.
East vs. West
Op Hawaï, waar eind van de negentiende eeuw veel Japanse emigranten neerstreken, hebben ze een heel bijzondere variant van onigiri bedacht: met cornedbeef. Kleine plakjes cornedbeef worden op een blokje rijst gelegd en omwikkeld met een reep nori. Andere typisch westerse vullingen voor onigiri zijn gehakte olijven, ansjovis en worstvlees. Japanners gaan eerder voor een traditionele vulling, zoals pruim, gezouten zalm of okaka (bonitovlokken op smaak gebracht met sojasaus).
Bereiding van onigiri
Een pan gekookte kortkorrelige Japanse rijst en wat zout, meer is er in eerste instantie niet nodig. Al pimpen de meeste chefs hun onigiri natuurlijk wel met wat extra lekkers, zoals fijngesneden kruiden of groenten. De balletjes worden met de hand, met een kookring of in een theedoek gevormd – al dan niet rondom een kleine vulling die kan variëren van umeboshi (pruim) tot tonijn of gebakken kip. Eenmaal gevormd kunnen de onigiri worden versierd door ze in furikake (een specerijenmengsel met gedroogde vis en sesamzaad) of sesamzaad te rollen; er een streepje nori omheen te wikkelen of er een gezichtje van twee erwten (ogen) en een priegeltje paprika (mond) op te leggen.
Om de variant yaki onigiri te maken, worden de rijstcreaties ook nog in een koekenpan gebakken. Telkens nadat de onigiri in de pan wordt omgedraaid, wordt de bovenkant even ingekwast met sojasaus. De yaki onigiri zijn klaar wanneer het hele rijstballetje rondom bruin en knapperig is.
How to eat
Onigiri worden vaak in een bentobox (Japanse broodtrommel) gestopt – ze zijn dus heel geschikt als lunchgerecht, maar ook als tussendoortje.
Probeer ook eens
Het sushigerecht nigiri bestaat ook uit met de hand gevormde rijst, alleen is de rijst in dit geval sushirijst. Nigiri heeft een topping, meestal van rauwe vis.
Erbij
Serveer je onigiri met een portie edamame ernaast voor een volwaardige lunch of een kleine hoofdmaaltijd.