Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Skordalia

Skordalia

Skordalia

Skordalia is een knoflookdip; skordo betekent ‘knoflook’. Naast knoflook – veel knoflook – bevat de dip in zijn meest voorkomende vorm ook aardappel, zout, olijfolie en azijn. Het resulterende smeersel is een traditionele mezze met een uitgesproken smaak en een verslavende werking.

Wat is skordalia?

Skordalia (Griekse spelling σκορδαλιά, spreek uit: ‘skor-dah-lie-JA’) is een knoflookdip; skordo betekent ‘knoflook’. Naast knoflook – veel knoflook – bevat de dip in zijn meest voorkomende vorm ook aardappel, zout, olijfolie en azijn. Het resulterende smeersel is een traditionele mezze met een uitgesproken smaak en een verslavende werking.

In Griekenland is skordalia vaak een bijgerecht. Bij gebakken vis bijvoorbeeld, bij zeevruchten of gekookte bietjes. Het wordt in heel het land gegeten en er bestaan talloze regionale varianten, die drie basisingrediënten gemeen hebben, namelijk knoflook, zout en olijfolie. De overige ingrediënten verschillen van chef tot chef. De romige, milde basis van aardappel wordt wel vervangen door geweekt brood of noten en biedt tegenwicht aan de felheid van de rauwe knoflook. Worden er noten gebruikt, dan meestal amandelen, al kunnen pijnboompitten en walnoten ook. Een recept uit de Peleponnesos gebruikt kastanjes, in de stad Haldikiki kiest men voor feta. Het zuurtje, dat door de scherpte van de knoflook heen snijdt, is soms citroensap, soms azijn. Op de Ionische eilanden heet de dip aliada.

Bereiding

Het bereidingsproces van een authentieke skordalia is zowat een ritueel. Van oudsher neemt men de tijd voor dit gerecht. Er komt geen keukenmachine aan te pas; alles gebeurt met de hand.

Aardappels worden in blokjes gesneden, goed afgespoeld om het teveel aan zetmeel eraf te spoelen, en gekookt. De blokjes worden tot een puree gevijzeld, eventueel samen met wat noten. Knoflook en zout worden in een vijzel tot een pasta gestampt. Hierbij gaat een lepel water of bouillon, de azijn of het citroensap en een lepel aardappelpuree. De rest van de aardappelpuree mag erbij evenals, heel geleidelijk, de olijfolie. Vanaf nu is het een spel van druppelen en mengen, druppelen en mengen, tot de dip de juiste smaak en consistentie heeft gekregen.

How to eat

Dip er stukken pitabrood of groenten in, in ware mezze-stijl, of serveer het als bijgerecht bij gebakken vis.

Probeer ook eens

Schrik je niet van een flinke dosis knoflook, probeer dan ook eens het Vietnamese gerecht bun bo nam bo. Deze noedelsalade met rundvlees zit er vol mee! Ramen (noedelsoep) is een van de weinige Japanse gerechten waar knoflook in voorkomt. Of waag je aan Spaanse gambas al ajillo (knoflookgarnalen).

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Skordalia bij jou in de buurt?

Voer je postcode in