Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Gambas al ajillo

Gambas al ajillo

Gambas al ajillo

Het Spaanse gerecht gambas al ajillo – letterlijk: knoflookgarnalen – is een populaire en klassieke tapa. Grote garnalen worden, al dan niet in hun schaal, in olie met een beetje chili en heel veel knoflook gebakken en vervolgens bestrooid met peterselie.

Wat is gambas al ajillo?

Gambas al ajillo (spreek uit: ‘gam-bas al a-chiel-jo’) is een populair en klassiek tapasgerecht uit de Spaanse keuken. Het betekent letterlijk ‘knoflookgarnalen’ en die naam dekt de lading volkomen. Grote garnalen worden, al dan niet in de schaal, in olie met een beetje chili en heel veel knoflook gebakken en vervolgens bestrooid met peterselie.

Als er een tapa is die je in alle hoeken en gaten van het land op de menukaart vindt, dan is het gambas al ajillo wel. Onder Spanjaarden is het gerecht de populairste tapa van allemaal.

Wist je dat...

In het zuiden van Spanje heet het gerecht gambas al pil pil. Typisch aan deze Zuid-Spaanse variant is dat de garnalen rechtstreeks in het tapasschaaltje (cazuela genaamd) worden gebakken. De naam ‘pil pil’ verwijst naar het sissende geluid dat de garnalen maken wanneer ze rechtstreeks vanaf het fornuis op tafel worden gezet.

Bereiding van gambas al ajillo

Flink wat tenen knoflook, tot wel drie per persoon, worden met wat chilivlokken aangefruit in olie. Sommige chefs laten de olie eerst trekken met de schalen van de garnalen en wat knoflook, zodat er een extra smaaklaag ontstaat. Hierin worden garnalen gaar gebakken, met een kneepje citroen, soms een scheutje brandewijn of sherry(azijn) en wat paprikapoeder. Zout, peper en fijngehakte peterselie maken het gerecht af. Serveer ze heet!

How to eat

Schep deze verrukkelijke tapa op terracotta schaaltjes en geef er brood bij om de lekkere saus mee op de moppen.

Erbij

Niets… Doe zoals de Spanjaarden en bestel een meteen grote portie (racion). Liever een afwisselender maal? Serveer de gamba’s met een selectie van je favoriete tapas en creëer zo je eigen hoofdmaaltijd.

Probeer ook eens

In China eet men geen tapas, maar dumplings wanneer men uit veel kleine hapjes een grote maaltijd wil samenstellen. Ha kau is een garnalendumpling en een onmisbaar onderdeel van de selectie. Dol op knoflook? De Grieken serveren een knoflookdip, skordalia genaamd.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Gambas al ajillo bij jou in de buurt?

Voer je postcode in