Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Lahmacun

Lahmacun

Lahmacun

Het Turkse streetfoodgerecht lahmacun staat in ons land bekend onder de naam Turkse pizza. Deze snack is een Midden-Oosterse allemansvriend en bestaat uit een dunne ovale deegbodem belegd met een pittige lams- of rundergehaktmix die wordt gebakken in de hete oven.

Wat is lahmacun?

Lahmacun (spreek uit: ‘lach-MAA-dzjoen’) staat in ons land bekend onder de naam Turkse pizza. Deze snack is een Midden-Oosterse allemansvriend en bestaat uit een dunne ovale deegbodem belegd met een pittige lams- of rundergehaktmix.

Lahmacun komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Anatolië. Het is nomadenvoedsel, bedacht om snel en makkelijk onderweg te maken en met de hand te eten, waar je ook bent. Het is streetfood, oude stijl. Tegenwoordig wordt het in Turkije dan ook verkocht in straatstalletjes. In Nederland vind je het in de Turkse snackbar maar ook in Turkse restaurants, bijvoorbeeld in het klein als voorgerecht.

In het huidige Turkije is Sanliurfa dé stad om lahmacun te proeven. Hier worden elke dag enorme ovens opgewarmd om rond het lunchuur honderden knapperige pizza’s in te bakken.

De Turkse pizza verschilt op een paar opvallende punten van zijn Italiaanse broertje : de bodem is dunner, het beleg gaat er in een enkele laag op en, heel belangrijk, een Turkse pizza bevat geen kaas.

Wist je dat...

Lahmacun heet in ons land dan wel Turks te zijn, maar dat wil niet zeggen dat men het daar buiten Nederland ook over eens is. De oorsprong van de Arabische pizza is onderwerp van discussie in diverse landen, waaronder Armenië, Griekenland, Syrië en Libanon.

Bereiding van lahmacun

Een deeg van tarwebloem, water en gist wordt flinterdun uitgerold tot ovalen pizzabodems. Hierop gaat een topping van lamsgehakt, bij ons soms ook rundergehakt, gemengd met fijngehakte ui, paprika en/of tomaat, peterselie en specerijen als paprikapoeder en/of pul biber . Een flinke schep van het gehaktmengsel wordt met de hand uitgedrukt over de bodem. Nu is het een kwestie van bakken in de oven tot bodem en topping gaar zijn.

De lahmacun komt pas echt tot leven als je hem vlak voor het eten belegd met bladpeterselie danwel piyaz, een salade van bladpeterselie, tomaat en ui. Het laatste onmisbare element is een royale kneep citroensap.

How to eat

Je eet de lahmacun in ware streetfoodstijl: opgerold of opgevouwen en uit het vuistje.

Probeer ook eens

Dol op Turks gehakt? Dan zal een adana kebab ook goed smaken.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Lahmacun bij jou in de buurt?

Voer je postcode in