Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Iskender kebab

Iskender kebab

Iskender kebab

Iskender kebab is een kebabgerecht dat bestaat uit knapperige flinterdunne plakjes lamsvlees (doner kebab), gedrapeerd over een in sneetjes of stukjes gesneden eenpersoons Turks broodje (pide) en overgoten met een tomatensaus, yoghurt en gesmolten boter.

Wat is iskender kebab?

Iskender kebab (Turkse spelling iskender kebabı, spreek uit: ‘ies-ken-der kee-buhbuh’) is een kebabgerecht afkomstig uit Bursa in het noordwesten van Turkije. Het bestaat uit knapperige flinterdunne plakjes lamsvlees (döner kebab), gedrapeerd over een in sneetjes of stukjes gesneden eenpersoons Turks broodje (pide) en overgoten met een tomatensaus, yoghurt en gesmolten boter.

De vleesschotel is vernoemd naar Mehmetoglu Iskender Efendi, een chef die, zo gaat het verhaal, in 1867 de iskender kebab creëerde in zijn woonplaats Bursa. Dit verklaart dat het gerecht ook wel bursa kebab wordt genoemd. In de opvolgende jaren gingen steeds meer chefs in Bursa het gerecht serveren – elke chef beweerde de kunst rechtstreeks van chef Iskender te hebben geleerd. Hoewel het gerecht tegenwoordig in heel Turkije en ver daarbuiten wordt klaargemaakt, smaakt een iskender kebab nog altijd het lekkerst in Bursa.

Het gerecht is een van de vele döner kebab (gegrild vlees) gerechten afkomstig uit de Turkse keuken. Twee varianten die populair zijn in ons land zijn draagbaar: de döner kebab geserveerd in een broodje (gewone döner of broodje döner) of opgerold in een platbroodje (durum döner). In Turkije zelf en in Turkse restaurants overal wordt dönervlees juist meestal als schotel geserveerd, bovenop rijst. Leg je een frietje – eentje, niet meer – in je broodje döner, dan eet je een döner allaturca.

Wist je dat...

De kleinzoon van chef Iskender, Yavuz Iskenderoglu, serveert geheel volgens de familietraditie nog altijd iskender kebab – en niets dan iskender kebab – in Bursa. De ‘oergrill’, waarop het allemaal begon, staat in de hal van zijn restaurant in de botanische tuinen van Bursa te pronken.

Bereiding van iskender kebab

Eerst wordt het döner kebabvlees bereid: lamsvlees, soms ook rund- of kalfsvlees, wordt aan grote spiesen geregen en rechtop in een ronddraaiende grill goudbruin geroosterd. Hiervan worden van boven naar beneden knapperige plakjes vlees gesneden. Het vlees wordt gelegd op een in repen of blokjes gesneden pide (Turks brood). Sommige chefs verwennen hun klanten nog met een langwerpig gehaktballetje erbovenop als extraatje. Een tomatensaus, gemaakt van tomaat, tomatensalca (puree), boter en laurierblad, wordt flink ingekookt en vervolgens over het vlees gegoten. De iskender kebab is pas af met een schep yoghurt en een scheut gesmolten boter als hekkensluiters.

How to eat

Iskender kebab wordt als schotel geserveerd met salade en een geroosterde Turkse (punt)paprika ernaast.

Erbij

Traditioneel drinkt men bij iskender kebab zoutige ayran of zoete sira, een licht gefermenteerd drankje gemaakt van druivensap.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Iskender kebab bij jou in de buurt?

Voer je postcode in