Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Salmorejo

Salmorejo

Salmorejo

Salmorejo is een Spaanse soep die gemaakt wordt met tomaat, knoflook, brood, azijn en zout, en koud wordt opgediend. Het gerecht komt uit de stad Cordoba in Andalusië, waar de zomers warm en droog zijn en koude soep lekker verfrissend is in de hete middagzon.

Wat is salmorejo?

Salmorejo (spreek uit: ‘sal-mo-REH-go’) is een Spaanse soep die gemaakt wordt met tomaat, knoflook, brood, azijn en zout, en koud wordt opgediend. Het gerecht komt uit de stad Cordoba in Andalusië, waar de zomers warm en droog zijn en een koud soepje lekker verfrissend is in de hete middagzon.

Het gerecht lijkt nauw verwant aan die andere koude zomerse soep, de gazpacho, en bevat grotendeels dezelfde ingrediënten. Sommigen zien de twee soepen dan ook als broer en zus, terwijl anderen juist meer op de verschillen inzoomen en de gazpacho eerder een verre tante vinden. Heel kort door de bocht kun je zeggen dat salmorejo meer brood in zich heeft (en daardoor dikker en romiger is) en minder groenten (geen komkommer of paprika).

De roots van de salmorejo zijn te vinden in Romeinse tijden, toen men al broodsoepen at. Het brood werd, net als nu nog bij salmorejo gebeurt, samen met knoflook en azijn in een vijzel geplet. Deze versie van salmorejo was nog wit, want de tomaat was nog niet in Europa geïntroduceerd. Pas eind negentiende, begin twintigste eeuw veranderde de salmorejo langzaam maar zeker van kleur. Eerst was de tomaat alleen tijdens feestmaaltijden in de soep te vinden, later werd het vaste prik.

Wist je dat...

Salmorejo wordt ook wel geserveerd als (warme) saus, met name bij konijn (conejo en salmorejo).

Bereiding van salmorejo

Ontvelde tomaten worden tot sap gemalen in een blender (met de hand hakken mag ook, maar er is geen Spaanse mama die daar sinds de introductie van de keukenmachine nog aan begint…). Hier worden de zachte kruimels van de binnenkant van een witbrood doorheen geschept. Vervolgens worden de geweekte broodkruimels met het tomatensap, knoflook, (sherry)azijn en zout opnieuw fijngemalen tot een glad geheel. Tenslotte gaat er een goede extra vergine olijfolie doorheen.

Afhankelijk van de chef kan het brood ook eerst in water worden geweekt, of in olijfolie en azijn. Deze minimale verschillen in bereidingswijze doen echter niets af aan de typische smaken van het gerecht.

How to eat

In Spanje wordt salmorejo vaak bestrooid met kleine blokjes serranoham en verkruimeld hardgekookt ei.

Erbij

De soep smaakt lekker bij een stuk Spaanse tortilla.

Probeer ook eens

Wil je je dagelijkse portie groente nog verder verhogen? Kies dan gazpacho. Toch meer zin in een warme soep? Mercimek corbasi is eveneens gezond, maar ook vullend en hartverwarmend.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Salmorejo bij jou in de buurt?

Voer je postcode in