Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Gazpacho

Gazpacho
Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho is de bekendste soep uit de Spaanse keuken, gemaakt met verser-dan-verse zomerse ingrediënten: rijpe tomaten vol smaak, rode paprika, knoflook en komkommer. Wat olie en azijn maken het geheel af. De soep is rauw en wordt koud geserveerd.

Wat is gazpacho?

Gazpacho (spreek uit: ‘gaz-PAT-sjo’) is de bekendste soep uit de Spaanse keuken, gemaakt met verser-dan-verse zomerse ingrediënten: rijpe tomaten vol smaak, rode paprika, knoflook en komkommer. Wat olie en azijn maken het geheel af.

De soep is rauw en wordt koud geserveerd. Een koude soep smaakt voor veel Nederlanders de eerste keer wat vreemd, maar op een warme dag is er niets verfrissender dan een goed gekoeld glas gazpacho. En dan is het idee dat soep eigenlijk warm hoort te zijn al gauw vergeten.

De naam komt mogelijk van het Latijnse woord caspa, dat ‘kleine stukjes’ betekent. Het verwijst naar de broodkruimels die van oorsprong in de soep zitten. De precieze herkomst van het gerecht is niet zeker, maar volgens Janet Mendel, een expert op het gebied van de Spaanse keuken, is gazpacho van oorsprong een boerensoep. Landarbeiders die in de zuidelijke streek Andalusië in de wijnvelden, olijvenboomgaarden of kurkbossen werkten, kregen voor hun maaltijd een rantsoen brood en olie. Hier voegden ze wat water, knoflook, zout en beschikbare groenten aan toe. Het geheel werd in een dornillo, een vijzel, tot een koude soep gemalen. Zo maakte men met minimale middelen toch iets lekkers en voedzaams.

In principe kun je elke koude, rauwe en vegetarische soep gazpacho noemen. Er bestaan dan ook ontzettend veel varianten. Sommigen hebben een bijzondere toevoeging, mango bijvoorbeeld, terwijl andere varianten in helemaal niets meer op de klassieker lijken, behalve dat ze koud worden geserveerd. Aardbeiengazpacho met geitenkaas is daar een interessant en modern voorbeeld van. Spanjaarden zijn ook dol op witte gazpacho (ajo blanco) gemaakt met amandelen en witte druiven.

Wist je dat...

De Spanjaarden zien gazpacho als een soort verlengde van hun medicijnkastje; of je nu een verkoudheid, griepje, kater of liefdesverdriet hebt, gazpacho maakt alles beter.

Bereiding van gazpacho

Gazpacho begint bij mooi zongerijpte, rode tomaten die bol staan van smaak. Met een waterige kastomaat kom je nergens! De gehakte tomaten worden met stukjes rode en groene paprika, komkommer, geperste knoflook, geweekt en uitgeknepen witbrood en extra vergine olijfolie – Spaanse, uiteraard – in een keukenmachine glad gepureerd. Het mengsel wordt op smaak gebracht met wat zout en sherry-azijn en vervolgens door een passeerzeef gehaald. De resulterende soep mag in de koelkast flink koud worden.

De soep kan worden geserveerd met een topping naar keuze, van eenvoudig – een paar blaadjes munt of blokjes groene appel bijvoorbeeld – tot complex. Gehakte olijven, extra blokjes paprika en komkommer en zelfs verkruimeld hardgekookt ei behoren tot de mogelijkheden.

How to eat

Gazpacho verschijnt meestal op tafel in een (wijn)glas of een glazen kommetje. Lepelen mag, slokjes nemen ook.

Erbij

Brood of croutons zijn lekker bij gazpacho.

Probeer ook eens

In sommige delen van Spanje serveert men torta gazpacho, ook wel gazpacho manchego genoemd. Deze stoofpot, vaak met wildvlees bereid en met blokjes brood erdoorheen, is op geen enkele manier te vergelijken met de koude soep, maar wél heel interessant om eens te proberen. Salmorejo is een dikkere, romigere variant van gazpacho.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Gazpacho bij jou in de buurt?

Voer je postcode in