Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Hete bliksem

Hete bliksem
Hete bliksem

Hete bliksem

Hete bliksem is een Nederlands stamppotgerecht bestaande uit gekookte zoete (en soms ook zure) appels en gekookte aardappels, samen in de pot gestampt en geserveerd met rookworst. Het gerecht is een van de eerste Nederlandse stamppotten en stamt uit eind negentiende eeuw.

Wat is hete bliksem?

Hete bliksem is een Nederlands stamppotgerecht bestaande uit gekookte zoete (en soms ook zure) appels en gekookte aardappels, samen in de pot gestampt en geserveerd met rookworst.

In de Nederlandse keuken worden ingrediënten pas vanaf 1880 door elkaar gestampt en hete bliksem is een van de eerste gerechten met deze bereidingswijze. Appels en aardappels verschenen overigens al eerder samen op het bord, maar dus nog niet door elkaar gestampt.

De combi appel + aardappel bestaat ook buiten de Nederlandse keuken. In delen van Duitsland is men dol op het gerecht Himmel und Erde: aardappelpuree met een compote van appel en ui, en bloedworst. Duitsers serveren bovendien graag appelmoes op hun Kartoffelpuffer (een soort röstikoekjes).

Wist je dat...

De naam hete bliksem mag je letterlijk nemen – het verwijst naar alle waarschijnlijkheid naar de temperatuur van het gerecht. Zijn de appels eenmaal flink doorgekookt en dus heet, dan houden ze hun warmte goed vast. Dus pas op: heet!

Bereiding

Neerlands eerste culinaire BN-er, P.J. Kers jr., presenteerde in de jaren 1920 en 1930 een kookprogramma op de radio. Hij maakte zijn hete bliksem in 1936 als volgt: hij kookte doorregen spek en legde daar geschilde aardappels en appels op met zout, suiker en boter. Na een uur koken zonder roeren hoefde er niet eens meer gestampt te worden – alles was al uit elkaar gevallen in de pan. De heer Kers serveerde zijn hete bliksem met gekookte rookworst of varkensvlees.

Het gerecht is behoorlijk vastomlijnd. Er wordt weleens met het soort vlees gevarieerd – spekjes erdoor, verse worst, bloedworst of klapstuk erbij. Soms wordt een deel van de appels vervangen door peren of stoofperen; soms gebruikt men stroop in plaats van suiker. Maar dit zijn details. Verder blijven we het recept van weleer behoorlijk trouw.

How to eat

Hete bliksem is niet het meest mooie gerecht uit de Nederlandse keuken; het is dan ook echte thuiskost. Gewoon oplepelen, je weet dat het lekker is.

Probeer ook eens

Houd je wel van de combi zoet-hartig? Probeer dan ook eens Marokkaanse tagine of een Amerikaanse waldorfsalade.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Hete bliksem bij jou in de buurt?

Voer je postcode in