Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Waldorfsalade

Waldorfsalade
Waldorfsalade

Waldorfsalade

De waldorfsalade is een salade uit de Amerikaanse keuken die oorspronkelijk bestond uit bleekselderij, plakjes appel en goede mayonaise. Later werd een topping van gehakte walnoten toegevoegd. De salade werd gecreëerd ter ere van het allereerste liefdadigheidsbal in het destijds spiksplinternieuwe Waldorf Hotel in 1893.

Wat is waldorfsalade?

De waldorfsalade (Amerikaans: Waldorf salad, spreek uit: ‘WOL-dorf SEH-lud’) is een salade uit de Amerikaanse keuken, die oorspronkelijk bestond uit bleekselderij, plakjes appel en goede mayonaise. Later werd een topping van gehakte walnoten toegevoegd.

De salade is dik 125 jaar oud; het gerecht werd gecreëerd ter ere van het allereerste liefdadigheidsbal in het destijds spiksplinternieuwe Waldorf Hotel in 1893. Het menu, en daarmee de salade, werd bedacht door de chef-kok van het hotel en de maitre d’, de hoofdkelner. Deze maitre d’, Oscar Tschirky geheten, schreef het recept in 1896 op in zijn kookboek, The Cook Book, by ‘Oscar’ of the Waldorf. Deze Oscar of the Waldorf werkte er uiteindelijk vijftig jaar en werd zelf een beroemdheid onder de gasten van het hotel.

Bereiding

Het motto ‘hoe simpeler, hoe beter’ geldt voor veel topgerechten, en zeker ook voor de waldorfsalade. Plakjes (geschilde of ongeschilde) appel en boogjes bleekselderij worden vermengd met een goede mayo, gevleid op een bedje van groene slabladeren en bestrooid met zout en peper. That’s all, folks.

De eenvoud van de salade nodigt uit tot improvisatie, en er wordt dan ook behoorlijk met het recept gespeeld. De dressing kan bijvoorbeeld wat lichter zijn gemaakt met crème fraîche of yoghurt. Jamie Oliver voegt geroosterde rode druiven toe; andere chefs toveren het gerecht met wat kip om tot een maaltijdsalade. Het Waldorf Hotel zelf (dat later, op een nieuwe locatie, omgedoopt werd tot het Waldorf Astoria) serveert de salade tegenwoordig met een mix van groene en rode appel, gehalveerde witte en rode druiven en gesuikerde walnoten.

How to eat

De waldorfsalade kan worden gegeten als lunch-, voor- of bijgerecht.

Erbij

Het gerecht wordt meestal als een gang of gerecht op zich gegeten, maar smaakt ook heerlijk bij geroosterde kip.

Probeer ook eens

De Franse salade niçoise is ook al zo’n veelzijdig gerecht. Evenals de Griekse salade trouwens.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Waldorfsalade bij jou in de buurt?

Voer je postcode in