Merguez
Merguez
Merguez zijn lange, dunne, verse worstjes boordevol smaak afkomstig uit de Maghreb. De worstjes zijn gevuld met lams- en/of rundergehakt dat door de toevoeging van harissa, cayennepeper, paprikapoeder en/of chilipeper rood kleurt. Specerijen als venkel-, komijn- en korianderzaad en kaneel geven extra diepgang.
-
Keukens Marokkaanse keuken
-
Basis Vlees / vis
-
Type gerecht Hoofdgerecht
-
Voor Chili lovers
-
Pittigheid pepper pepper pepper
Wat zijn merguez?
Merguez (ter plaatse mergaz of mirkas genoemd) zijn lange, dunne, verse worstjes boordevol smaak afkomstig uit de Maghreb. De worstjes zijn gevuld met lams- en/of rundergehakt (soms ook buffelgehakt), dat door de toevoeging van pittige smaakmakers als harissa, cayennepeper, paprikapoeder en/of chilipeper rood wordt gekleurd. Specerijen als venkel-, komijn- en korianderzaad en kaneel geven het worstje extra diepgang.
Het woord merguez betekent letterlijk ‘worstje’. Het vleesproduct duikt voor het eerst op in een dertiende-eeuws kookboek, al is het waarschijnlijk dat het worstje al veel eerder werd gegeten. Worst bestaat tenslotte al zeker vierduizend jaar en stamt uit het Sumerische rijk (onderdeel van Mesopotamië).
Merguez bevatten doorgaans veel vet (vaak wel twintig procent) en veel zout. In honderd gram merguez kan zomaar de helft van de maximaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid natrium (zout) zitten.
Inmiddels is de merguez buiten de Maghrebijnse keuken bekend en ligt het worstje in de vitrine bij slagers over de hele wereld. In Nederland vind je het worstje gewoon in het koelvak van de supermarkt en zijn ook kippen-, kalkoen- en zelfs vegane merguez verkrijgbaar.
Bereiding
Voor traditionele lamsmerguez wordt lamsschouder gemalen met wat lamsvet, knoflook, harissa en fijngemalen geroosterde specerijen (vaak komijn-, koriander- en venkelzaad). Met dit mengsel worden lamssnaren gevuld; hiervan worden worstjes van toen tot vijftien centimeter gedraaid. De worstjes worden gegrild of gebarbecued.
How to eat
Merguez worden vaak in brood (pitabrood, Marokkaans brood) geserveerd.
Erbij
In Tunesië en Algerije eet men merguez graag met couscous. In Frankrijk is het geliefd als foodtruckvoedsel met friet erbij. De pittige worstjes combineren ook lekker met shakshuka.
Probeer ook eens
Sucuk is het gedroogde Turkse broertje van de merguez.