Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Takoyaki

Takoyaki
Takoyaki

Takoyaki

Takoyaki zijn deegballetjes gevuld met een klein stukje octopus (tako) vanbinnen. Ze zijn knapperig van buiten en romig vanbinnen en worden heet geserveerd met een sausje. Takoyaki is een van de populairste streetfoods in Japan. Je kunt ze dan ook overal vinden.

Wat is takoyaki?

Takoyaki (spreek uit ‘taa-koo-jak-KIE’) zijn deegballetjes gevuld met een klein stukje octopus (tako) vanbinnen. De balletjes worden gebakken (yaki) op een speciale takoyakiplaat met holtes. Ze zijn knapperig van buiten en romig vanbinnen en worden heet geserveerd met een sausje. Takoyaki zijn een geliefd streetfood.

Takoyaki komt net als okonomiyaki oorspronkelijk uit Osaka in de Kansai regio in Japan.

Voor een klassieke vulling wordt een gekookte octopusarm in stukjes gesneden. Ondanks de naam, die suggereert dan octopus onmisbaar is in dit gerecht, zijn de Japanners creatief met hun vullingen. Zo vind je ook wel lente-ui, worstvlees of bacon, tonijn uit blik, kaas, mais, kimchi of edamame in de balletjes.

Bereiding

Een authentiek takoyakibeslag wordt gemaakt van hakuriki ko, een meel met een laag glutengehalte, eieren, dashi en sojasaus. Net als bij tempura geldt ook hier dat het beslag het best niet te enthousiast gemixt wordt – een paar klontjes maken niet uit.

Takoyaki wordt bereid op een speciale takoyakiplaat, die wel iets wegheeft van onze poffertjespan, maar dan met diepere holtes, of in speciale elektrische takoyakipan. De plaat of pan wordt opgewarmd en de takoyakiholtes worden ingekwast met een neutrale olie, arachideolie bijvoorbeeld. Hierin wordt ruim beslag gegoten. In elke holte gaat ook een stukje octopus. Meestal wordt er ook nog wat tenkasu over het beslag gestrooid, kleine luchtig knapperige ‘tempuravlokken’, die wel wat lijken of gepofte rijstkorrels maar in dit geval gemaakt zijn van tarwemeel. Soms gaat er ook lente-ui en rode gember bij, maar soms gaan deze ingrediënten er ook later als topping overheen.

De balletjes worden met prikkers steeds een stukje rondgedraaid en ‘ingestopt’ zodat de buitenkant mooi glad, egaal bruin en knapperig wordt. Goede takoyaki zijn hol vanbinnen; het beslag is daar gaar gestoomd, wat een heerlijk romig resultaat geeft.

Het maken van de balletjes heeft iets meesterlijks. Wat in eerste instantie een rommeltje van overgelopen deeg lijkt, wordt door de takoyaki-bakker in een minuut of vijf, tien omgetoverd tot prachtige goudbruine ronde balletjes. Kijk maar eens op Youtube voor een demonstratie.

Wist je dat...

Takoyaki en okonomiyaki zijn de twee populairste streetfoods in Japan. Je kunt takoyaki dan ook overal vinden, bij straatverkopers, gespecialiseerde eettentjes, maar ook in kantines, food courts en bevroren in de supermarkt. Japanners eten het graag bij een biertje in een izakaya (eetcafé).

How to eat

Takoyaki wordt geserveerd met saus eroverheen. Dit kan naar smaak okonomiyakisaus zijn, maar ook Japanse mayonaise of nihaizu, een mengsel van dashi, sojasaus en azijn. Takoyaki wordt soms nog bestrooid met katsuobushi (bonitovlokken), aonoripoeder en/of beni shoga (rode ingelegde gember).

Eet de takoyaki zo snel mogelijk, wanneer ze nog lekker heet zijn en de saus de buitenkant nog niet zompig heeft gemaakt.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Takoyaki bij jou in de buurt?

Voer je postcode in